Re: Stačí faktura e-mailem?
Paní Ann, můžete mi prosím uvést, ve kterém zákoně a paragrafu je uvedeno, že faktura musí být
1) originál
2) podepsaná dodavatelem
3) s razítkem
Domnívám se, že se ve všech třech bodech mýlíte. Prosím prostudujte si náležitosti účetního dokladu v zákoně o účetnictví a náležitosti daňového dokladu v zákoně o DPH.
Případně se zamyslete nad tím, jestli jste už někdy viděla razítko a podpis na fakturách firem jako telecom, plynárny atd. A taky mi řekněte, jak poznáte, jestli to, co držíte v ruce, je originál a ne kopie. To, co píšete, jsou ZVYKLOSTI, ale žádný zákon je nevyžaduje. Pokud se mýlím, opravte mě.
Zpět k otázce:
Zpět k otázce:
Domnívám se, že faktura může být zaslaná emailem, pokud bude splňovat náležitosti účetního a daňového dokladu - viz výše. Je nějaký rozdíl, jestli fakturu vytiskne na své tiskárně dodavatele nebo odběratel?
Nejsem takový odborník jako vy ale mám pouze dojem,
že elektronické podání (např. FÚ-DPH, OSSZ-výkazy
a již zmíněný postup podle §26/4)
a poslání konkrétního dokladu z účetního programu -
návrhu smlouvy, dodáku, faktury -z Excelu nebo Wordu
(k vytištění) e-mailem nejsou stejné pojmové kategorie.
>>>>>Pokud jde o DD, tak §24/4 zák. o DPH a vyčerpávající
>>>>>diskuse na toto téma v minulosti.
>>>>>Jinak není problém, kromě průkaznosti.
>>>>§24/4 ZDPH by musel existovat.
>>>Řekla bych, že je to §26/4 ZDPH.
>>Promiňte, 26/4.
>
>Nejsem takový odborník jako vy ale mám pouze dojem,
Já taky ne.
>že elektronické podání (např. FÚ-DPH, OSSZ-výkazy
>a již zmíněný postup podle §26/4)
>a poslání konkrétního dokladu z účetního programu -
>návrhu smlouvy, dodáku, faktury -z Excelu nebo Wordu
>(k vytištění) e-mailem nejsou stejné pojmové
>kategorie.
Jistě, el. podání není to stejné jako odeslání DD mailem - to netvrdím. §26 se vztahuje na DD. Jestli jsem v diskusi něco přehlédl, tak sorry.
Pane 1, omlouvám se :-))) přiště musíte být rychlejší :-)))
Ale vážně: nechci motat tázajícím a tápajícím hlavy :-) Stačí, jaký zmatek nám všem vyrábějí naši zákonodárci. A když si vzpomenu, jak jsem měla zamotanou hlavu, když jsem v tomto oboru před mnoha lety začínala... Tehdy bych byla vděčná za každou radu a měla bych asi problém s ironickými odpověďmi, protože bych je nedokázala spolehlivě odlišit od opravdových rad.
Já jsem to s tou internetovou kavárnou nějak nepochopil. Za prvé DD můžu odeslat elektronicky pouze se souhlasem protistrany (což by asi nefungovalo, kdyby FÚ přiběhl za tím plátcem, od kterého jsem si ten doklad nafixloval, a sháněl u něj ten souhlas) a za druhé když už to udělám, tak proč bych měl chodit o nějaké kavárny? Stejně dobře mi poslouží webové rozhraní nějakého freemailu a mimo to FÚ nemá know-how na to, aby poznal, jestli jsem nějaký dokument poslal sám sobě mailem nebo ho nasmolil we Wordu. To už by musel vyšetřovat hospodářský odbor kriminálky nějaký daňový únik. Ale možná mi něco uniklo...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 5. 2006 15:57
Chtěl jsem se zeptat, jestli stačí poslat FAV e-mailem, nebo musí být originál podepsaná s razítkem.
Díky
Ondra