Odstupné

• (neregistrovaný)

22. 5. 2006 22:36

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mám nárok na odstupné, jestliže mě můj zaměstnavatel chce převést pod jiného, který převzal veškerou zodpovědnost apd.podle§249 zákoníku práce , práce bude stejná ve stejném místě, ale mzda se bude lišit a to tím, že bude podstatně nižší, než doposud je. Kvůli tomuto nechci podepsat novou smlouvu a chci odejít. Můžete mě poradit jak postupovat, nebo jak se mám zachovat a jaké v tomto smyslu mám práva? Děkuji Michal

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 5. 2006 0:17

Jiřka (neregistrovaný)

Re: odstupné
      Jestliže dochází k převodu podle § 249, pak toto zaměstnavatel se zaměstnanci pouze projedná, tj. předem jim to oznámí. Nový zaměstnavatel je pak přebírá se všemi jejich platnými smlouvami, platí jejich průměry na dovolenou atd., zkrátka pokračují úplně stejně jako by byli u původního zaměstnavatele. Tzn. že se neuzavírá nová prac. smlouva, zůstávají v platnosti ujednání v původní pracovní smlouvě. Zaměstnanci jen podepíší oznámení, že se jejich zaměstnavatel nazývá jinak. Pokud máte mzdu sjednanou v pracovní smlouvě, pak tato zůstává v platnosti. Jestliže ji chce zaměstnavatel změnit, nemusíte na to přistoupit. Pokud ale mzdu nemáte sjednanou ve smlouvě a je vydán jen mzdový výměr, pak ten může zaměstnavatel vydat nově - prostě vše pokračuje, jako byste měli stále stejného zaměstnavatele. Pokud se změna zaměstnavatele zaměstnanci nelíbí a chce odejít, dá buď výpověď nebo se musí se zaměstnavatelem dohodnout. Jako kdybyste chtěl skončit u původního zaměstnavatele. Odstupné náleží pouze v případě, že by dal zaměstnavatel výpověď Vám - kvůli nadbytečnosti, přesunu nebo rušení organizace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).