Re: Sponzoring
+Už jsem toho dost prošel, ale písemně jsem vysvětlení nenašel. V diskusi jsme došli asi k tomuto názoru: Sponzorovat znamená poskytnout někomu něco - zpravidla peníze - ale nikoliv zadarmo. Dalo by se to schovat pod reklamu. Pod reklamu se dá schovat ledacos, výše není nikde omezena. Ale má to háček. Jesliže na něco vydám peníze, tak to musí mít důvod. Tím důvodem by měl být přínos v tržbách. Když malá firma dá jako sponzorský dar půl milionu, musí prokázat kontrole, že jí to přinese nějaký užitek. Suma sumárum: málá firma si nemůže moc vyskakovat, protože bude jen těžko prokazovat, o kolik a kdy se jí tržby zvedly. Pokud to jde, je lepší dar (splnění podmínek komu, a smlouva), přiměřená výše jako reklama nebo náklad daňově nerelevantní. Po velké firmě bude těžko někdo chtít, aby prokázala, proč do televize dali reklamu na třicet vteřin za 150 tisííc.
Jen pro zajimavost. Mám brožuru se zákonem o DP, v níž je kažý paragraf komentován (Ing, Sedláková MF). Cituji (kráceno) k § 24 a Pokynu D 190: "Ochutnávkovými akcemi se rozumí propagační akce, při kterých je konečnému zákazníkovi poskytnut bezúplatně malý vzorek, ne celé balení. Tyto akce provádí prodnikatelé . . . . . . za účelem zvýšení prodejnosti výrobku a pod. Celem je vždy dosažení vyššího odbytu. Jedná se o výdaje na reklamu, která slouží zásadně k dosažení, zajištění a udržení příjmu".
Moc řečí a žádná rada, že? Jistě se někdo přidá, protože i mně to dělá trable.+
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2006 12:30
Dobrý den,
prosím Vás nevíte, kde bych získal informace o sponzorství, který zákon by to mohl obsahovat nebo nějaké stránky a pod.