Rodinný dům s prostory k podnikání a DPH

• (neregistrovaný)

23. 5. 2006 12:38

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat na výši DPH za stavbu rodinného domku s prostory k podnikání, které nepřesahují 50% obytné plochy a jsou nedílnou součástí domu. Jaká bude výše DPH, když u staveb určených k bydlení je myslím 5%DPH a k podnikání 19%. Bude to jedna sazba nebo poměr dle plochy.
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 5. 2006 12:52

alena (neregistrovaný)

Re: Rodinný dům s prostory k podnikání a
      Mě bylo řečeno bytové opravovat s 5 nebytové prostory s 19 a společné mám rozpočítat /např. fasada 5 a 19/ atd.. na ty společné prostory bych se zeptala na FU jestli na 1/2 , nebo poměrem plochy.

• 23. 5. 2006 14:46

Anonymní (neregistrovaný)

Pokud jde o výstavbu takového domu, kde podlahová plocha pro bydlení je více než 1/2 celkové plochy, pak bude sazba 5 % (bez jakéhokoliv členění). Oporu najdete v § 48 odst. 1 = U převodu bytového domu, rodinného domu a bytu, včetně nedokončeného bytového domu, rodinného domu a bytu, se uplatní snížená sazba daně, pokud zákon nestanoví jinak (jinak je stanoveno v § 56) . V § 48 odst. 3 najdete, co se považuje za rodinný dům = Rodinný dům je stavba pro bydlení, v níž je více než polovina podlahové plochy místností a prostorů určena pro bydlení. Rodinný dům může mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží a podkroví.
      Pro opravy platí, že bude uplatněna snížená sazba daně. Vyjímka je uvedena v § 48 odst. 2, kde je stanoveno, že sníženou sazbu nelze uplatnit, pokud se jedná o opravy VÝHRADNĚ nebytových prostor. = Snížená sazba daně se neuplatní u stavebních a montážních prací spojených s rekonstrukcí, modernizací a opravami výhradně nebytových prostor bytových domů a rodinných domů.
      Ale z dotazu jsem pochopila, že se jedná o výstavbu nového domu.

• 27. 6. 2006 17:51

taky Lenka (neregistrovaný)

Myslím si, že nemáte pravdu.
      Dle mne se DPH rozpočítá podle poměru plochy.
      5% pro bydlení a 19% pro podnikání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).