Re: Dobropis a DPH
Nemůžu to dát minusem do 19% jako zboží, na dobropise je uvedena částka za obal s 0% DPH. Ještě zkusím večer nápovědu v účtu Tichý. Nebo pokud někdo tento program používáte poraďte jak takový dobropis evidujete v DE. Já jsem ho zaevidoval v pohledávkách jako došlý dobropis a po připsání úhrady jsem ho přetáhl do evidence jako příjem podnikatele. V záznamní povinnosti se mi teď ukazuje na ř. 530. Díky a hezký den
No, já to mu rozumím, ale dala bych to jako nákup zboží mínusem, kde 19% bude normálně v základní sazbě a ty sudy, co jsou s 0% DPH budou uvedeny v tabulce DPH u 0% sazby. Nevidím v tom žádný problém a do DPH vám to půjde, jak jsem psala zboží, co má 19% do ř. 210 mínusem a sudy s 0% nikam. AF
Aha, už jsem pochopil. Vy to dáváte jako nákup zboží se znaménkem minus, ale já jsem to dal do příjmu se znaménkem plus. Mě by zajímalo co je správně? Nebo se mohou použít oba způsoby? S jakým znaménkem se má evidovat došlý dobropis? Nikde jsem to nenašel.
Když ho dám do příjmů a sud do 0% sazby DPH, tak se mi ten sud objevuje právě na ř. 530. Zkusil jsem peníze za sud dát jako vrácenou zálohu a už se tam neobjevuje. Zajímalo by mě zda právě vrácení zálohy na vratný obal se považuje za osvobozené zdanitelné plnění bez nároku na odpočet nebo ne. Myslím, že ne, ale opravdu se v tom topím. K tomuto závěru jsem došel, když jsem prohlížel fakturu z pivovaru. Některé pivovary uvádějí obaly v 0% sazbě a některé je uvádějí zvlášť bez označení sazby s textem záloha na vratné obaly. A na dobropise je částka za sud také jako vrácená záloha na obal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2006 9:01
Prosím poraďte. Na základě reklamačního protokolu jsem dostal od pivovaru dobropis za vadné zboží. Jednalo se o sud piva s kalným pivem. V dobropise je uvedena částka za pivo = základ + DPH a k tomu částka bez DPH za sud (obal).Zaevidoval jsem to v DE jako příjem podnikatele
1) zboží 19% DPH
2) obal 0% DPH
Prakticky se jedná o 600 Kč v 0% sazbě.
Uvádí se tato částka v přiznání DPH (např. ř. 530 - uskutečněná plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně nebo ne?