Re: Které učty by ke konci roku nemájí P
Asi máte na mysli konečné zůstatky na účtu, tak podle mého by to byl 100% účet 395, účet 261, pokud nemáte devizový účet a ke konci nedošlo k převodu, který se "nestihl" a to je tak zhruba vše.
Účty záloh 314 a 324 zůstatky mít mohou, např. energetika, voda, plyn, nemívají období vypořádání do 31.12.05, vždycky se to "láme". AF
Re: Pro AF Jakéučty ke konci roku nemáj
Tak hlavně o předpisech záloh se neúčtuje, ale já účtuji platku zálohy 314010/221, dokl. na přij. platbu 314020/379,343/379, minus platba 314010/379, takže mám zůstatek na 314020 a ten odečtu a odúčtuji až při vyúčtování za období. Z toho vyplývá, že pokud k 31.12. neobdržím vyúčtování, mám zůstatek na 314020.
Jinak analytiku používám jak na el. energie, plyn, vodu a ostatní. Mám to "rozpytvané" kvůli dohledávání a přehledu - pro sebe. AF
>>>>>Mám prosbu. Které všechny účty nesmí mít ke konci
>>>>>roku
>>>>>PS? Jedná se mi hlavně o účty záloh vůči dodavateli
>>>>>(314).
>>>>
>>>>Ptáte se na počáteční stavy nebo konečné? PS ke konci
>>>>roku mi nejde nějak na rozum...
>>>
>>>Asi máte na mysli konečné zůstatky na účtu, tak podle
>>>mého by to byl 100% účet 395, účet 261, pokud nemáte
>>>devizový účet a ke konci nedošlo k převodu, který se
>>>"nestihl" a to je tak zhruba vše.
>>>Účty záloh 314 a 324 zůstatky mít mohou, např.
>>>energetika, voda, plyn, nemívají období vypořádání do
>>>31.12.05, vždycky se to "láme". AF
>>
>>A jak vy účtujete záloha za plyn? Přez analytiku
>>314000 - zálohy a 314001 - platby? Nebo používate jen
>>jednu
>>314? A jak si nahazujete rozpis záloh na budoucí
>>období?
>>
>
>Tak hlavně o předpisech záloh se neúčtuje, ale já
>účtuji platku zálohy 314010/221, dokl. na přij. platbu
>314020/379,343/379, minus platba 314010/379, takže mám
>zůstatek na 314020 a ten odečtu a odúčtuji až při
>vyúčtování za období. Z toho vyplývá, že pokud k 31.12.
>neobdržím vyúčtování, mám zůstatek na 314020.
>Jinak analytiku používám jak na el. energie, plyn,
>vodu a ostatní. Mám to "rozpitvané" kvůli dohledávání a
>přehledu - pro sebe. AF
Abyste nezapomněla platit, k tomu přece slouží kniha závazků a pohledávek se zadanými daty splatnosti jednotlivých položek. Tam si zadáte i zálohy s příslušnou splatností atd. Ostatně nejde jen o zálohy na plyn atd. - stejně tak neúčtujete "předpis" záloh na soc. a zdr.pojistné, na daň z příjmů, na silniční daň, neučtujete "předpis" odvodu DPH atd. Toto vše + řada dalších položek musí být zachyceno v knize závazků.
Re: Proč 261?
K původní otázce: pokud vím, tak zůstatky ke konci roku nemají být na účtech 111 a 131. Nedokážu si představit taky zůstatek na účtu 395 (i když by se asi našel nějaký specifický případ, kdy by se mohlo stát, že by tam zůstatek byl, ale obecně by neměl být), a taky by samozřejmě nemělo nic být na účtu 431.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2006 8:13
Mám prosbu. Které všechny účty nesmí mít ke konci roku PS? Jedná se mi hlavně o účty záloh vůči dodavateli (314).