Re: Zálohy na daň FO
Příští rok tedy rok 2006 je jasnej, tam pak v roce 2007 zálohy platit bude, ale mě mátl ten rok 2005, kdy měl od zaměstnance daňovou povinnost 50tis, zálohy odvedeny, od listopadu za sebe 10tis, ale myslím, že při zjišťování zda bude platit zálohy či ne, se zaměstnání nezahrnuje, že? Všechny paragrafy na toto téma mám načtené, ale stoprocentně to tam řečeno není:-(
Pravda, je to tam trošku složitěji napsané, ale nesrovnává se daňová povinnost, ale základy daně, zda bude platit zálohy či nikoliv. Zkuste ještě jednou par. 38a, odst. 6. Já myslím, že pak už to budete vědět 100%.:-) Je to boj, co?:-) Já zálohy také dlouho neměla zmáknuté. To je tak, když člověk dělá drobné živnostníčky, kterých se to netýká...:-))
no právě že tenhle paragraf mě nejvíce zmátl, páč u téhle osoby se to týkalo jen části zdaňovacího období,tak teď zase nevím, dělit a násobit nebo nedělit a násobit, pokud nedělit, tak vycházet jen z podnikání a ne ze zaměstnání, nebo jak, ach jo, že jsem se nedala třeba na uměleckou činnost:-)))))))
Nenechte se zmást. Pokud mu zaměstnání dělalo (myslím tím základ daně) více než 50% základu daně z podnikání, zálohu neplatí. Usuzuji, že pokud daň ze zam. dělala 50000,-- a daň z podnikání 10000,--, nemusí platit zálohu! U fyzických osob se nic nedopočítává, vychází se z toho, co za celý rok vyšlo.
Jinak si to můžete ověřit na FÚ, kde vám informaci o záloze, zda platit či nikoliv určitě řeknou. A nebo, když to zaplatíte, tak vám hlavu také trhat nebudou, ale jsou to uložené peníze bez úroku...:-)))
5) Poplatník, u něhož základ daně tvoří součet dílčích základů daně, zálohy podle odstavců 3 a 4 neplatí, pokud je jedním z nich i dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§ 38h), a tento dílčí základ daně je roven nebo činí více než 50 % z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků méně než 15 %, platí se zálohy vypočtené podle odstavců 3 a 4 z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků 15 % a více, avšak méně než 50 %, platí se zálohy podle odstavců 3 a 4 v poloviční výši.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2006 11:01
Ahoj,
mám zmatek......vím že má FO povinnosti platit záloha když poslední daňová povinnost atd. Ale teď mám tento případ.....osoba byla zaměstnaná do října 2005 a od listopadu podniká. Její daňová povinnost samozřejmě není vyšší než 30tis, ale nemá se to nějak vypocítat jako průměrně za rok, tzn. vzít 10tis které měl vydělit 2 měsíce za které to měl a vynásobit 12 měsícema za rok, aby se zjistila skutečná daňová povinnost? nevím, zda má teď platit zálohu do konce června, tak aby nebyl problém.Díky za rady.
Markéta