Re: Docela průšvih
Tak jsem to v rychlosti přečetla - i Vaše reakce a vidím,že jste opravdu odborník. Asi jsem ale natvrdlá ale pořád nevím co s tím mým problémem. Na sociálku doložíme,kdy byla na ÚP a do přehledů napíšu, že spolupracovala pouze 1-6,kdy byla zaměstnaná? Další měsíce,že nespolupracovala? To bychom ale museli ji odhlásit. Fakt budu moc ráda,když mi poradíte. Jde o to aby nemusela vracet dávky z ÚP, na sociálce bude jako hlavní a musí doplatit celé roční pojištění?
Předpokládám, že po dobu ÚP nebyla přihlášena ani na SP, ani na ZP. Takže na ni i přes to, že byla 1/2 roku na ÚP můžete dát celých 50%. Problém nastane u přehledu na SP a ZP, kdy její "zisk" budete dělit na 6 měs., čímž jí vznikne velký nedoplatek a vysoké zálohy na další období. Na SP už dokládat nic nemusíte, tam je to doložené odhláškou a novou přihláškou.
Je to už trošku jasné? Kdyby ne, ještě se ptejte, budu připojena.
Po tom Vašem vysvětlení mi to jasné je - diky, ale průšvih právě je, že ona se ze soc.a zdravotky neodhlásila. Je tam pořád vedená jako OSVČ (v roce 2004 je přihlášena jako spolupracující osoba) a myslím,že zpětně ji určitě neodhlásí - to nejde- Takže co teď?
>>Předpokládám, že po dobu ÚP nebyla přihlášena ani na
>>SP, ani na ZP. Takže na ni i přes to, že byla 1/2
>>roku
>>na ÚP můžete dát celých 50%. Problém nastane u
>>přehledu na SP a ZP, kdy její "zisk" budete dělit na 6
>>měs.,
>>čímž jí vznikne velký nedoplatek a vysoké zálohy na
>>další období. Na SP už dokládat nic nemusíte, tam je
>>to
>>doložené odhláškou a novou přihláškou.
>>Je to už trošku jasné? Kdyby ne, ještě se ptejte,
>>budu
>>připojena.
>
>A nebo můžete napsat přesná čísla, ať jsme konkrétní,
>je to tu anonymní, takže o nic nejde.
To mi je ale záhadou, že ji vzali na ÚP, protože tady to bez odhlášení SP nelze.
Ale jak z toho. Tak bych udělala to, že na ZP to bude v pohodě, tam se to odhlásí a přihlásí jako OSVČ jak mělo být, nahlásí se doba evidence ÚP.
Na OSSZ to bude komplikovanější, u nás tady za to dávají pokutu za nesplnění povinnosti, ale pořád to bude méně než vrátit podporu. Takže tam zajděte a dejte do pořádku ty přihlášky a odhlášky a nahlášení změn. Příp. můžete zkusit požádat o prominutí z důvodu tvrdosti. Držím palce, ale za tohle se hlava netrhá. Jen budou mít chudáci trošku víc práce...:-)
Díky, jste moc hodná. Ještě se zeptám - FÚ je to jedno? Tam jsem podala přiznání,kde mám spolupráci - 50% a nerozepisuju od kdy do kdy. Zdravotka taky jak píšete půjde doladit. No jen ta sociálka. Doložím dobu na ÚP. Odhlásím ji jako OSVČ k 1.7.05 a oni spočítají za dobu od 1-6/2005 - kdy má výdělek ze spolupráce 39 tisíc. Protože ze zaměstnání má méně než těch 86 tis. ,tak ji berou jako hlavní. Nejdříve bylo vypočítáno, že musí zaplatit celé roční pojistné- a co teď , jenom za 6 měsíců? Ještě jednou díky
No, na FÚ by měla tuto změnu taky nahlásit, vůbec nechápu, jak jí mohl ÚP dát podporu. To jsou tam nějací jejich známí nebo co?
Takže na FÚ nahlašte také od kdy do kdy nebyla jako spolupracující, protože to by se fakt mohlo stát, že bude podporu vracet. FÚ a ÚP jsou docela propojeny, takže napravit!!!!
Na ZP je vám to jasné a na OSSZ bude platit z hlavní činnosti za 6 měsíců, má-li 39000, pak bude platit 6x minimální částku. Pokud jsem dobře pochopila.
Přehled OSSZ, ř. 24 39000, ř. 25 - hlavní 6, ř. 26 6500,-- ř. 27 17550,--, ř. 28 24144,--, ř. 29 24144,--, ř. 30 7147,-- mínus zálohy a výpočet doplatku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2006 11:09
Dnes jsem zjistila,že jednomu z klientů jsem udělala asi mírný průšvih.Jedná se o spolupracující manželku. Dělalo se dodatečné příznání k dani z příjmů (zvyšoval se základ daně - poměrně o dost vysokou částku) - tím pádem rozdělil na manželku jako spolupracující osobu 50% - předtím to nestálo za to. Jenže manželka (jak jsem teď zjistila) byla evidovaná 1/2 roku na úřadu práce a pobírala tam dávky. Co s tím? Napadlo mě, že mohla spolupracovat pouze toho půl roku, co byla zaměstnaná, ale to opravdu nedává smysl. Taky sociální pojištění bude problém. Teď jsem z toho vyvedená a vůbec mě nenapadá řešení . Poraďte mi prosím někdo. Je ÚP propojen s FÚ a sociálkou?