Prosím mzdové účetní-dovolená důchodce

• (neregistrovaný)

25. 5. 2006 12:12

Dobrý den,
    prosím o radu ohledně zaměstnání důchodce. Jedná se mi o to, že jsme v loňském roce zaměstnali starob. důchodce na HPP na PS na dobu určitou - 1 rok. Tato PS mu skončila dne 30.4.2006 a následně od 1.5.2006 s ním byla uzavřena PS nová, taktéž na dobu určitou 1 rok. Za loňský rok si nestihl vyčerpat celou dovolenou, takže 2 dny mu byly převedeny do letošního roku, ale v únoru onemocněl a odpracoval pouze 2 dny a PN ukončil až 9.4.2005, což je v měsíci, ve kterém mu končil PP. Dle mého názoru má za dobu leden-duben nárok na dovolenou ve výši 1,5 dne + 2 dny staré dovolené. A nyní se chci zeptat, zda mu musím tyto 3,5 dne proplatit,a nebo si je může vyčerpat do konce letošního roku, protože jsme s ním uzavřeli tu další novou smlouvu? A jak se bude dovolená vypočítávat pro ten letošní rok, když tam měl ty dny nemoci? Děkuji za rady zkušenějším.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 5. 2006 13:31

Anna (neregistrovaný)

Re: Prosím mzdové účetní-dovolená důchod
      § 106, odst. 2 zákoníku práce-zanepřetržité trvání prac.p. se považuje i skončení dosavadního a bezprostředně navazující vznik nového p.p. a to i tehdy, jestli mezi nimi je so a ne nebo svátek. Pracovní poměr jste důchodci mohli prodloužit, ale zase jen nejdéle na rok. nemusí být na každý rok nová smlouva. Říkali nám to na školení MSSZ. Dovolenou mu můžete proplatit až při skončení prac.p.A letošní dovolenou mu budete počítat od ledna 2006, takže pokud bude pracovat celý rok tak celých 20 dnů, krátit jedině když zaměšká 100 a více dnů pro nemoc. Dovolenou počítate pořád stejně, jako by nekončil i čerpání atd.

• 25. 5. 2006 15:40

eva (neregistrovaný)

To je pravda! A teď zase nevím jestli se mu ta dovolená bude krátit už za těch 84 dnů, pokud by ještě letos marodil. Zatím má odmaroděno 66 dní. Už jsem z toho zase jelen.

• 25. 5. 2006 16:49

Jiřka (neregistrovaný)

Dovolenou mu budete krátit až pokud by marodil 100 a více pracovních dnů, jako u každého jiného pracovníka. Není to tak, že důchodce může marodit jen 84 kal. dnů. On může marodit déle, ale placených má jen těch 84.

• 25. 5. 2006 15:26

eva (neregistrovaný)

Paní Anno, děkuji za odpověď. Tu PS jsem vystavila nově na doporučení paní z naší OSSZ, i když vím, že je možno použít dodatku. Raději jsem jí poslechla. S tou dovolenou jste mi velmi pomohla, protože v tomto případě jsem měla mezeru, kterou jsem díky Vám odstranila. Ještě jednou děkuji a hezké odpoledne!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).