Re: Zálohová faktura a částečné platby
za zalohy priznavate DPH az v momente zaplaceni, takze kdyz dostanete v breznu 1000, tak v breznu odvedete cca 160 korun, vystavite danovy doklad k prijate platbe (ten posilate 2. strane, ale jen na vyzadani, takze bych se na ne vykaslala - kdyz nepozadaji), takhle to budete delat pri kazde platbe a az vam zaplati vsechno, tak vystavite fakturu ("ostrou") s vycislenym zakladem a DPH, ale na nulovou castku ..... tu poslete druhe strane a ona teprve na zaklade tohoto dokladu si muze narokovat DPH (pokud si od vas nevyzada ty danove doklady k zaloham).... takze v tom vidim i tak trochu bic na tyto odberatele (nebudes platit vcas, nebudu vystavovat DD vcas...)
Ale bude to asi dost papirovani...
ano (ja to i psala pro UCE - ja totiz naopak predpokladam, ze UCE vedou vsichni ;))) - "profesionalni" deformace ;);
DPH odvadite: 1) dnem uskutecneni zdanitelneho plneni
nebo 2) dnem prijeti platby
a to dnem ktery nastava drive...
Naopak to neni navod pro DE - tam by to sice taky melo sedet, ale ruku do ohne za to nedam...
§ 21 odst. 3) - Při dodání zboží včetně převodu nemovitostí a při poskytování služeb, které uskutečňují osoby, které v souladu s příslušnými předpisy nevedou účetnictví, vzniká povinnost přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění.
Uskutečnění zd. plnění upravují §§ 13 a 14.
Proč nesmí? Kde je mu to zakázáno?
§26 zákona o DPH
(1) Plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, je povinen na vyžádání za každé zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně pro osobu povinnou k dani nebo právnickou osobu, která není založena nebo zřízena za účelem podnikání, vystavit daňový doklad, a to nejpozději do 15 dnů ode dne uskutečnění zdanitelného plnění nebo plnění osvobozeného od daně s nárokem na odpočet daně a do 15 dnů ode dne přijetí platby, pokud k přijetí platby došlo před uskutečněním zdanitelného plnění a plátci vznikla k datu přijetí platby povinnost přiznat daň na výstupu; pokud plátci nevznikla povinnost přiznat daň při přijetí platby před uskutečněním plnění, daňový doklad při přijetí platby nesmí vystavit. Údaje o dani a základu daně se na daňových dokladech uvádějí v české měně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2006 14:44
Prosím o názor.
Nějak mně přestalo bavit zaplatit dépéháčko případně daň z peněz, které jsem nedostal.
Rozhodl jsem se situaci řešit zálohovými fakturami. Ale dochází k tomu, že vystavím v prosinci proforma fakturu na 11.900,- Kč, v březnu dostanu 1.000,- v dubnu 3.000,-, v červnu 5.000,- ....
Co byste mi krom toho, abych se na takové odběratele vybodnul poradili?
Při každé částečné platbě vystavit fakturu na zaplacenou částku a rozdělit na základ a DPH (co na to berňák?). Protože když při první částečné platbě vystavím celkovou fakturu, soudím, že jsem si nikterak nepomohl.
Děkuji.