Re: Zápočtový list a DPP
Co mám uvádět nevím, ale chce ho po mně úřad práce. Zaměstnali jsme nezaměsnaného, na úřad práce doručili osobně dohodu o provedení práce s termíny počátku a konce dohody a teď nechtějí tohoto člověka znovu zaevidovat, protože nepředložil zápočtový list. Na ZP je vlastně pouze vyplněno pracoval od -do, čili totéž, co
v dohodě. Přitom jsem se telefonicky domlouvala s ÚP, co všechno
po nás budou požadovat a bylo mi řečeno, že nic. Tak tam teď zase osobně vezu zápočtový list ale chtěla jsem se utvrdit v tom, že při DPP se ZP nemusí vystavovat. děkuji
--
ZL vystavovat pro DPP nebudete. Povinnost plyne jen u pracovního poměru § 60/2 ZP. U DPČ jen potvrzení pro účely nem.pojištění. U DPP nic. Zeptejte se úřednice na základě jakého ustanovení máte ZL vystavit. Mohl by mít teoreticky nárok na dočerpání zbytku podpůrčí doby. Pro celou nesplnil podmínku délky zaměstnání, které zakládá účast na nem.pojištění. Uvedení průměrného výdělku odkazuje zákon o zaměstnanosti na zákon o mzdě. V případě DPČ a DPP nejde o mzdu, ale o dměnu, která není upravena v zákonu o mzdě. Podpora by se neměla vypočítávat z výdělečné činnosti, ze které se neodvádělo pojistné. Pokud něco chtějí potvrdit, ať vám dají svůj tiskopis a požadované údaje vyplňte.
Zaměstnanec mohl být při DPP také pořád uchazečem, měl-li výdělek nižší než polovina min.mzdy. Musí dokládat výši - dohodu, potvrzení (tiskopis FÚ), aby částku nepřekročil a musí být schopen se dostavovat na ÚP v dohodnutých termínech a stále plnit povinnosti uchazeče. Jestli paní nemá na mysli právě toto potvrzení.
On byl vyřazen z evidence , protože příjem podle dohody překročil 1/pol min.mzdy. Počátek a konec dohody je uveden v dohodě. Výplatní pásku předložil a přesto ho nechtějí na úřadu znovu zaevidovat dokud nepřinese ZL.Doponce jsem se informovala na VZP,jak je to po dobu odhlášení z evidence ÚP se zdr. poj. Tam mi řekli, že jesli-že dohoda byla od poloviny jednoho měsíce do poloviny druhého měsíce, pojištění platí stát protože byl v obou měsících po část měsíce pojištěn z evidence ÚP.
--
U uchazečů na ÚP dbáme na to, aby povolený příjem nepřekročili. Jde samozřejmě o starost zaměstnance a on musí vědět, jaké má povinnosti vůči ÚP. Zavolejte si na kontrolní a právní odd. na ÚP. Tam jsou šikovní. ZL k DPP je nesmysl. Asi 2x jsem vyplňovala zaměstnancům Potvrzení o průměrném výdělku a způsobu ukončení PP. Šlo o pracovní poměr a bylo třeba vyplnit, z jaké strany došlo ke skončení PP. ZP by platil až kdyby nebyl po celý měsíc zaměstnán. Každopádně se musí nahlásit u ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů, pokud nebude uchazečem o zaměstnání. DPP u uchazečů rozepisujeme raději na dvě (zvlášť každý měsíc, jiný úkol), abychom dodrželi částku. Zálohově raději nevyplácíme, protože to by mohla zase napadnout OSSZ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2006 15:43
Musím vystavit zápočtový list při DPP.
Děkuji