Silniční daň - platba záloh

• (neregistrovaný)

26. 5. 2006 10:44

Dobrý den,jeden malý dotázek.Převzala jsem klienta s DE,v roce 2005 podával přiznání k silniční dani (auto nemá v obchodním majetku).Letos zvažuje zda bude auto používat pro podnikání,respektive používá ho,ale nechce se mu psát jízdní deník a tak si raději nechce uplatňovat jízdy do nákladů.Jeho bývalá účetní mu údajně řekla,že je jedno,kdy silniční daň zaplatí.Tohle trvzení se mi moc nezdá a tak se chci zeptat na Váš názor.Navíc se chci zeptat,pokud se rozhodne,že auto uplatňovat nebude a tedy nebude ani platit silniční daň,musí se odhlásit ze silniční daně.Díky moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 5. 2006 11:44

Hanny (neregistrovaný)

Re: Silniční daň - platba záloh
      já bych platila zálohy a pak podala přiznání ( vyúčtovala).
      zálohy je povinen platit v souladu se zákonem, pokud nebude platit, doměří mu penále!

• 26. 5. 2006 23:20

Zdena (neregistrovaný)

Dokud je přihlášen jako plátce SD, tak ji platit musí, minimálně v termínech pro zálohy podle zákona (může ale 25.4. zaplatit na celý rok). V daňovém přiznání pak může uvést, že auto bylo používáno jen např. 3 měsíce a vykázat přeplatek daně. Odhlášení ještě zvažte. Povinnost placení SD není vázána na skutečnost, že si podnikatel uplatňuje výdaje na pracovní cesty, nýbrž na to, zda auto používá v souvislosti s podnikáním.

• 27. 5. 2006 11:22

1234 (neregistrovaný)

pokud si neuplatňuje výdaje na auto, nemusí, i když ho používá k podnikání. to bylo dřív, pokud bylo na ičo.

• 27. 5. 2006 11:53

Zdena (neregistrovaný)

(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná vozidla1) (dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen "podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b).
      -------------------
      Ani slovo o výdajích, nebo IČO. Pokud je poplatník např. taxikářem, nebo své výrobky dopravuje odběratelům, případně pracuje na montážích, pak bude asi těžko vysvětlovat, že to všechno náhle zvládá bez auta, zvlášť jestli ho v minulých letech potřeboval.
      Tohle by si měl asi každý rozvážit sám podle vlastních konkrétních podmínek. Někde jsem četla krásnou poznámku paní LeyX, která by se teď hodila (ráda bych jí vykradla v plném znění, ale už jí nenajdu), zněla přibližně takto: "Bude záležet na bystrosti správce daně a vašich přesvědčovacích schopnostech a výřečnosti".

• 27. 5. 2006 12:00

1234 (neregistrovaný)

psal jsem, že BYLO dřív. projeďte si různá znění, chcete-li se mnou polemizovat a najdete tam ....určena pro podnikání.... a určena jsou ta, která jsou registrovaná na ičo.za ty se MUSELA platit silniční daň, i když nebyla ve výdajích.

bude záležet na tom, zda je správce daně schopen prokázat, že vaše tvrzení , že auto nepoužíváte k podnikání, je nepravdivé. což nemá nárok dokázat. nebo máte nápad jak to dokáže, když si neuplatním ani korunu do výdajů a nemám ho v majetku??

• 27. 5. 2006 12:23

Zdena (neregistrovaný)

>psal jsem, že BYLO dřív. projeďte si různá znění,
      >chcete-li se mnou polemizovat a najdete tam ....určena pro
      >podnikání.... a určena jsou ta, která jsou
      >registrovaná na ičo.za ty se MUSELA platit silniční daň, i když
      >nebyla ve výdajích.

Starší znění si ještě trochu pamatuji,ta jsou bez polemiky. Myslím, že jde spíše o postoj k současnému znění.

>bude záležet na tom, zda je správce daně schopen
      >prokázat, že vaše tvrzení , že auto nepoužíváte k
      >podnikání, je nepravdivé. což nemá nárok dokázat. nebo máte
      >nápad jak to dokáže, když si neuplatním ani korunu do
      >výdajů a nemám ho v majetku??

Ale já neznám metody správců daně a opravdu NEVÍM, zda jsou schopni mi prokázat nepravdivost mého tvrzení. A právě proto, že nevím, tak se raději budu desetkrát rozmýšlet, než abych se ukvapeně a hned odhlašovala od SD.

• 27. 5. 2006 12:39

1234 (neregistrovaný)

to můžete, ale bylo tu napsáno, že není rozhodující zda je auto ve výdajích, ale zda je používáno k podnikání. na to byla má reakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).