Exekuce přeplatku ze společného zdanění

• (neregistrovaný)

28. 5. 2006 18:54

Dobrý den.
    Podali jsme s manželkou daňové přiznání dle par.13 a zákona o dani z příjmu - společné zdanění manželů. Manželka pobírala v r.2005 pouze rodičovský příspěvek - tedy nulové příjmy.Já jsem měl příjmy ze závislé činnosti. Ze společného zdanění nám vyšel přeplatek, o jehož vrácení jsem požádal,jelikož jsem platil zálohy na daň z příjmu.
    Já jako fyzická osoba vedu již 10 let soudní spor s finančním úřadem o neoprávněně doměřenou daň. Již 2X soud zrušil rozhodnutí FÚ o doměřené dani,ale finanční úřad již potřetí změnil své oddúvodnění.
    Tentokrát,když to nejsou jabka ani hrušky tak jsou to prý třešně.
    FÚ vede proti mé osobě předběžnou exekuci. Nastala situace, že FÚ oddělil naše daňová přiznání podána dle par 13a a neprovedl započtení daňové povinnosti mé manželky s mým přeplatkem.
    Manželce byla doručena výzva k zaplacení nedoplatku a můj celkový přeplatek zadržel v rámci předběžného exekučního řízení.

Dá se proti tomuto postupu nějak bránit?

Byli jame připraveni na situaci, že bude zadržen pouze přeplatek,který vznikl ze společného zdanění. Velmi jsme však byli překvapeni,když manželka, která měla nulové příjmy, obdržela výzvu k zaplacení nedoplatku v náhradní lhůtě.
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 5. 2006 19:02

1234 (neregistrovaný)

Re: Exekuce přeplatku ze společného zdan
      no pokud to říkáte správně (nevím, jak je možné, aby soud 2x zrušil rozhodnutí fř a pořád se to vracelo:-(), a měl jste tedy dluh u fú (ne předběžná exekuce, ale exekuce na dluh na dani), nebyl tedy přeplatek a není tedy co převést na daňovou povinnost manželky. pokud by jste soud vyhrál, můžete posléze žádat o náhradu škody. teď můžete jen schrastit peníze na manželčinu daň, aby nebyla exekuce i na ni.:-(

• 28. 5. 2006 20:06

Alonso (neregistrovaný)

Re: Exekuce přeplatku ze společného zdan
      Díky za odpověď.
      Já také nerozumím tomu,jak může FŘ Ostrava 3X změnit oddúvodnění o doměření daně , ale je to tak. Už jsme s právním zástupcem uvažovali o zveřejnění, ale zatím jsme se dohodli, že počkáme na rozhodnutí soudu o posledním oddúvodnění. Pokud rozhodnutí soudu nebude FŘ opět akceptovat a místo třešní to budou broskve, tak to zveřejním.
      Jinak manželka nedoplatek zaplatila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).