Re: Souběh Mateřské dovolené + podníkání
Předpokládám, že už nejste na mateřské dovolené, ale na rodičovské, tedy nepobíráte mateřskou, ale výše zmíněný rodičovský příspěvek.
Pokud budete chtít obnovit podnikání, musíte na OSSZ nahlásit a doložit, že pobíráte rodičovský příspěvek, abyste nemusela platit zálohy. U zdravotní pojišťovny zatím také neplatíte žádné zálohy, plátcem je za Vás stát. Minimální základ daně se na Vás nezvtahuje, pokud jste na rodičovské dovolené alespoň po část zdaňovacího období, tedy ani tehdy, pokud během letoška dítě dovrší 3 resp. 4 let.
Ještě připomínám, že musíte všude nahlásit obnovu podnikání (FÚ, OSSZ, ZP).
Přeji hodně úspěchů v podnikání.
Ano jsem na rodičovské dovolené.
Dětem je 4 roky a 1,5 roku. Je to tedy v pořádku? Takže podnikat tedy prakticky můžu do 4 let mladší dcery a nemusím platitžádné zálohy(soc a zdrav.)?Jen zaplatím daň z výdělku? A dostávám rodičovský příspěvek.Je to tak? Nechtěla bych mít nějaké problémy, proto se informuji.
Mnohokrát děkuji.
Jenom nesmíte přesáhnout čistý výdělek cca 3.500kč/měsíčně kvůli sociálce-to pak platíte zálohy i soc.pojištění. Do tohoto limitu soc.poj.neplatíte.
A dejme tomu, že výdělek přesáhnu, kolik potom zaplatim na sociálnim pojištění?Minimální zálohu? A zdravotnáí poj. nebudu platit vůbec? Jen tak teoreticky pro informaci. Pořád zvažuji pro a proti.
Ale jinak to tak můžu dělat do 4 let věku dítěte.Je to tak? Do té doby, co budu brát rodičovský příspěvek.
Děkuji za ochotu.
ZP budete platit tak jako tak, ale pouze ze skutečného čistého příjmu(ne z minimálního vyměř.základu jako ostatní). SP když se vejdete do toho limitu tak vůbec a když přesáhnete tak taky ze skuteč. čist.příjmu a zálohy k tomu, takže Vám radím z vlastní skutečnosti: vejděte se do limitu :o)
V.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 5. 2006 14:35
Můžete mi prosím poradit. Jsem na MD , mám přerušený živnostenský list. Beru rodičovský příspěvek. Přemýšlím jestli bych měla znovu začít podnikat. Kolik budu platit zálohy? Z výdělku zaplatím daň. Vztahuje se na mne minimální základ daně?
Děkuji