Druhá mateřská-pro pí.Jiřku a ostatní

• (neregistrovaný)

30. 5. 2006 16:04

Dobrý den paní Jiřko a ostatní,
    jsem na rodič.dovolené s 1.dítětem a chtěla bych další. Se zaměstnavatelem mám písemně dohodnuto neplacené volno do 4let věku dítěte. Druhé dítě ale zcela jistě nestihnu porodit do tohoto termínu-budou tam min 3 měsíce navíc-můžu si se zaměstnavatelem dohodnout delší neplacené volno (třeba o půl roku navíc) a z něj přejít na druhou mateřskou dovolenou? K tomu ještě navíc podnikám na ŽL ale jen s výdělkem do 40tis ročně (neplatím zálohy ani SP)-mohla bych tedy pobírat mateřskou ze zaměstnání a dále podnikat na ŽL při narození druhého dítěte? Nebo na druhou mateřskou půjdu z ŽL? Děkuji za odpověď na zamotaný dotaz :o)
    Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2006 16:31

JG (neregistrovaný)

Re: Druhá mateřská-pro pí.Jiřku a ostatn
      Obávám se, že by šlo pouze o klasické neplacené volno a nebyla byste nemocensky pojištěná. Je ve vašem zájmu nastoupit do zaměstnání, byť na pár dnů a pak třeba rizikové těhotenství.
      To že podnikáte na ŽL neznamená, že jste nemocensky pojištěná, jedině dobrovolně. I tak by ta mateřská nebyla nic moc. V nejhorším případě budete pobírat rodičovský příspěvek.

• 30. 5. 2006 16:58

M.H. (neregistrovaný)

Pokud trvá pracovní poměr, je nárok na mateřskou. I když se čerpá neplacené volno. Na nemocenskou ne, na mateřskou ano.

• 30. 5. 2006 17:14

Jiřka (neregistrovaný)

A já jsem Vám odpověděla na tento dotaz o něco níže.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).