Re: Spolupr.osoba a nemůže uplatnit poji
asi tak, že manželka měla v dp jen výdaje na pojistné a příjmy žádné:-))
Nechce se mi teď hledat přesné znění v zákonech, omlouvám se :-), ale to, co píšete, platí pro příjmy podle §10 (§9 nevím), tam jsou uznatelné výdaje na získání těchto příjmů. Ale u § 7 jsou uznatelné výdaje nejen na získání, ale i na udržení příjmů. Na školení nám vysvětlovali, že to znamená právě to, že u §7 nemusíte mít v nějakém roce příjmy žádné. Vysvětlovali to na příkladu chovu psů - když je to podle §10 a nemáte žádný příjem v daném roce, nemůžete si uplatňovat výdaje. Ale kdyby se psi chovali na základě činnosti podle §7, nemusíte mít žádný příjem, ale můžete si uplatnit všechny výdaje.
eva M. má pravdu. nevím, co vás na školení učili, ale uznatelné jsou výdaje při podnikání na dosažení zajištění a udržení příjmů. jelikož manžel měl příjmy a ona ne, znamená to, že nespolupracovala, tudíž nepodnikala, a neměla tudíž žádné výdaje k dos.zaj.a udrž. příjmů:-(
Prosím všimněte si toho rozdílu: §24/1 - tam jsou výdaje definované "na dosažení, zajištění, udržení". Na rozdíl od §10/4 "výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení příjmů". Podnikatel s příjmy podle §7 nemusí mít v daném roce žádné příjmy a přitom má výdaje uznatelné. To snad nezpochybňujete? A příjmy spolupracující osoby jsou příjmy podle §7. Není důvod na ně pohlížet jinak.
Děkuji, že se snažíte pochopit, o co mi jde :-) Také takhle uvažuji a paní Eva to psala podobně: není spolupracující = není podnikatel, s tím souhlasím. Ale přitom jako nepodnikatel - nespolupracující podává platné DP(jinak by ho nechtěli opravit) a zaplacené pojištění se jí nevrátí. Do přehledů nemůže napsat počet měsíců podnikání nula. No nic, z toho cestu nenajdeme :-)
Děkuji všem za tuto diskuzi, protože stejně se to "mele" i ve mně. Chvili to vidim tak a chvíli tak.
Já vim, že by to asi mělo být, jak tady říká většina, ale souhlasím i s paní Dagmar, protože klienta s příjmy 0 a výdaji i 300.000,- (platí leasing) mám a podáváme takováto přiznání už asi 2 roky (i když nechápu z čeho žije a jak si to obhájí), ale taky se doteď nikdo neozval a měl několik kontrol na DPH, takže příležitost měli.
Prosím paní J.S., mohla byste mi napsat u kterého Finančního úřadu to vzali? Jedu zejtra na FÚ s klientem, tak bych chtěla mít nějaký (i když chabý) argumenty. Díky
A pokud se kounete na tyto stránky jak má danit Lenka Rosolová, tak to tam uvádí zrovna tak:
file:///C:/Documents%20and%20Settings/admin/Local%20Settings/Temporary%20Internet%20Files/Content.IE5/KEQ9GQBN/rp_aktualizace_31_12_05_cast_3%5B2%5D.htm
>>>>>>
>>>>>>>Měla jsem klienty -spolupracující manžele, také jsme
>>>>>>>několikrát podali pro paní nulové přiznání a měla tam
>>>>>>>svoje pojištění - nikdy proti tomu finanční úřad nic
>>>>>>>neměl. Asi je to věc přístupu.
>>>>>>
>>>>>>Děkuji všem za tuto diskuzi, protože stejně se to
>>>>>>"mele" i ve mně. Chvili to vidim tak a chvíli tak.
>>>>>>Já vim, že by to asi mělo být, jak tady říká většina,
>>>>>>ale souhlasím i s paní Dagmar, protože klienta s
>>>>>>příjmy 0 a výdaji i 300.000,- (platí leasing) mám a
>>>>>>podáváme takováto přiznání už asi 2 roky (i když
>>>>>>nechápu z
>>>>>>čeho žije a jak si to obhájí), ale taky se doteď
>>>>>>nikdo
>>>>>>neozval a měl několik kontrol na DPH, takže
>>>>>>příležitost
>>>>>>měli.
>>>>>>Prosím paní J.S., mohla byste mi napsat u kterého
>>>>>>Finančního úřadu to vzali? Jedu zejtra na FÚ s
>>>>>>klientem,
>>>>>>tak bych chtěla mít nějaký (i když chabý) argumenty.
>>>>>>Díky
>>>>>
>>>>>U nás na FÚ mi říkali, že spolupr. osoba nemá být ve
>>>>>výdají podnikatele. Na konci roku se to má vyjmout a
>>>>>sama si má dát u sebe do výdajů pojistné za sebe.
>>>>
>>>>A pokud se kounete na tyto stránky jak má danit Lenka
>>>>Rosolová, tak to
>>>>>tam
>>>>>uvádí
>>>>>zrovna
>>>>>tak:
>>>>file:///C:/Documents%20and%20Settings/admin/Local%20Settings/Temporary%20Internet%20Files/Content.IE5/KEQ9GQBN/rp_aktualizace_31_12_05_cast_3%5B2%5D.htm
>>>
>>>Jašo, váš odkaz nefunguje.
Nevím proč. Zadejte si v Googlu " spolupracující
>>osoba" a na 2. str. předposlední příspěvek otevřete:
>>Meritum segment Podnikání rodinných příslušníků
>>2005-2006
>
>Paní Jašo, váš odkaz ani fungovat nemůže, protože jste
>dala odkaz do vašeho vlastního počítače C:\documents
>atd. :-)) Pro funkční odkazy je dobré uvádět
>internetovou adresu (http: , www )
Je to možné, moc se v počítačích nevyznám. Ale dala jsem návod jak se tam dostat, takže koho to zajímá, ten si to přečte.
>Měla jsem klienty -spolupracující manžele, také jsme
>>>>>>>>několikrát podali pro paní nulové přiznání a měla tam
>>>>>>>>svoje pojištění - nikdy proti tomu finanční úřad nic
>>>>>>>>neměl. Asi je to věc přístupu.
>>>>>>>
>>>>>>>Děkuji všem za tuto diskuzi, protože stejně se to
>>>>>>>"mele" i ve mně. Chvili to vidim tak a chvíli tak.
ale taky se doteď
>>>>>>>nikdo
>>>>>>>neozval a měl několik kontrol na DPH, takže
>>>>>>>příležitost
>>>>>>>měli.
>>>>>>>Prosím paní J.S., mohla byste mi napsat u kterého
>>>>>>>Finančního úřadu to vzali? Jedu zejtra na FÚ s
>>>>>>>klientem,
>>>>>>>tak bych chtěla mít nějaký (i když chabý) argumenty.
>>>>>>>Díky
>>>>>>
>>>>>>U nás na FÚ mi říkali, že spolupr. osoba nemá být ve
>>>>>>výdají podnikatele. Na konci roku se to má vyjmout a
>>>>>>sama si má dát u sebe do výdajů pojistné za sebe.
>>>>>
>>>>>A pokud se kounete na tyto stránky jak má danit Lenka
>>>>>Rosolová, tak
>>>>>>to
>>>>>>tam
>>>>>>uvádí
>>>>>>zrovna
>>>>>>tak:
>>>>>file:///C:/Documents%20and%20Settings/admin/Local%20Settings/Temporary%20Internet%20Files/Content.IE5/KEQ9GQBN/rp_aktualizace_31_12_05_cast_3%5B2%5D.htm
>>>>
>>>>Jašo, váš odkaz nefunguje.
> Nevím proč. Zadejte si v Googlu " spolupracující
>>>osoba" a na 2. str. předposlední příspěvek otevřete:
>>>Meritum segment Podnikání rodinných příslušníků
>>>2005-2006
>>
>>Paní Jašo, váš odkaz ani fungovat nemůže, protože
>>jste
>>dala odkaz do vašeho vlastního počítače C:\documents
>>atd. :-)) Pro funkční odkazy je dobré uvádět
>>internetovou adresu (http: , www )
>
>Je to možné, moc se v počítačích nevyznám. Ale dala
>jsem návod jak se tam dostat, takže koho to zajímá, ten
>si to přečte.
Tak jsem našla že pojištění spolupracující osoby se dá řešit dvěma způsoby. Takže asi je na každém který si vybere.
http://www.adar.cz/poradna/222--fyzicka-osoba.html
Paní Jašo,
ale ten Váš odkaz nemá nic společného s původním dotazem tady.
Tam na spolupracující byla rozdělena ztráta ze spolupráce a tady v dotazu nebylo ze spolupráce rozděleno nic, jen si paní uplatňuje pojisté.
To jsou dva odlišné případy.
Pro všechny
Situace dopadla následovně. Pořád jsem na to musela myslet a a pak mi došlo, jakou jsem tam udělala chybu. Protože jsme totiž nerozdělovali na manželku žádné příjmy, uplatnila jsem ji jako odčitatelnou položku. Takže jsem šla na FÚ s přesvědčením, že toto je důvod jejich předvolání. Totiž, že buď manželka spolupracovala s příjmy 0 a uplaněným pojistným a nebo nespolupracovala a může být jako nezdanitelná položka.
Jenže ouha, o tomhle nepadlo ani slovo a opravdu jim vadily ty příjmy 0 a uplatněné výdaje. Můj názor se shodoval s paní Dagmar, totiž že příjmy za určitých okolnosti můžou být 0 a k tomu uznatelné výdaje.
Teď v tom mám zmatek, takže všechny prosím, jestli je mezi vámi daňový poradce, který zná přesný výklad pojmu "výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů", budu vděčná za vysvětlení. Jde mi o to, jestli toto ustanovení platí jenom v rámci jednoho zdaňovacího období. Díky.
Re: Pro všechny
Milá Evčo, i daňový poradce je jen člověk a jako takový se může mýlit. Výklady zákonů patří pouze soudu, případně se můžete obrátit na Ministerstvo financí, většinou odpovídají na dotazy. Ale názor daňového poradce, notabene "jen" na diskuzním serveru, vám bohužel bude stejně k ničemu a berňák na něj nemusí brát zřetel. Vzhledem k nekvalitě našich zákonů se stává, že i vynikající daňoví poradci nemusejí mít na jednu a tutéž věc shodný názor.
Já, co jsem kdy řešila, tak jsem nikdy uhrazené SP a ZP za spolupracující "nevypichovala" přímo na ně. Nechávala jsem to v účetnictví dohromady a pak si to určeným poměrem rozdělovali - celkové příjmy i celkové výdaje. A nikdy to nikdo nerozporoval. Rozhodně by mne ale i zajímalo, jak dlouho je manželka spoluprac. osobou, protože by se na ni měl vztahovat min. základ, pokud spolupracuje déle jak 2 roky.
Takže pokud Vám na manželce coby spoluprac. osobě nechtějí uznat její uhrazené SP, ZP jako spoluprac. osoby, zahrnula bych tyto výdaje k manželovi, proti tomu nemohou nic namítat.
mohou. jak sloužily tyto výdaje k dosažení zajištění a udržení jeho příjmů??? když měl příjmy a na ni nic nepředělil, není ona spolupracující osobou. posuzujte to podle skutečnýho stavu, a ne to, co nahlásila.s nulovým příjmem můžu mít v nákladech třeba zboží, nájem atd atd...že se připravuji na podnikání, ale pojistné?
Mě tady ta situace vůbec přijde celá divná, možná by nebylo od věci znát celou jejich situaci a hospodářský výsledek. Např. byla spoluprac. osob ještě zaměstnaná nebo je spolupráce její hlavní náplní? Opravdu těžko radit... Já na spoluprac. os. vždy něco dala, min. v úrovni nezdan. položek. Nezd. pol. podle 15/1a je vždycky vyšší než podle 15/1c ... ale opravdu chce to znát jednotlivé případy a co vedlo tazatele k tomu dát 0 příjmů.
Jejich výsledek byla ztráta, spolupráce hlavním příjmem.Důvod k nerozdělení příjmů byla ztráta, protože pokud bych rozdělila příjmy, museli by oba odvádět minimální daň. Takhle nemá příjem vyšší než 15.000,- a minimální základ se na manželku nevztahuje (§ 7c, odst.4, písm.i). Celkový příjem manžela byl cca 3.000.000,- Kč, takže při rozdělení 1% by to bylo víc jak 15000,- a rozdělovat 0,1% mi připadalo uhozený, (i když teď když o tom tam přemejšim, tak jsem to měla udělat). A současně si mohl manžel uplatnit manželku jako nezdanitelnou položku, když neměla žádný příjem. Hlavním důvodem byl ale minimální základ daně uplatnit pouze jednou.
Tož tak.
Také jsem byla s jedním daňovým přiznáním u daňového poradce. Dělal přiznání a chtěl vidět účetnictví. Viděl, že spolupracující manželka si uplatňuje pojištění a protože byla ztráta, tak daňové přiznání udělal pouze podnikateli a ve výdajích nechal to pojistění spolupr. manželky. No ale jak už bylo řečeno, mohl se seknout a on zodpovídá pouze za DAP. A FÚ na to nepříjde pokud nebude dělat kontrolu.
Odpovídám Evče na dotaz jak vidím pozdě, dřív jsem se sem nedostala - je to FÚ pro Prahu 6, kde jsme spolupracující osobě dávali 0% příjmů, a přitom pojištění do DP. Je ale lepší dávat to k manželovi, paní nemusí podávat vůbec DP, když nevykazuje ztrátu.
K předchozímu příspěvku - nechci to tvrdit úplně s jistotou, názory se mohou různit, ale manželka může být spolupracující i když na ní nejsou rozdělené žádné příjmy. Na tento případ jsme měli kontrolu - vůbec je nenapadlo z tohoto důvodu pojištění spolupracující osoby vyhazovat, i když jinak šťourali do všeho a vyhodili mi např. penále na sociálku, dokonce zahrnuté v jedné celkové zaplacené částce - takže si toho sakra všímali.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 5. 2006 17:33
MOC prosím o radu. Dělala jsem přiznání manželům, kde je manželka spolupracující osoba. Protože byli ve ztrátě, tak aby nemuseli oba uplatnit minimální základ daně, žádné příjmy jsem na manželku nerozdělila, takže příjmy neměla žádné, ale uplatnila jsem zaplacené pojistné. Teď mi volali, že z FÚ chtěj aby to přišli zrušit, že to tak nemůže být!!! Nemá někdo podobnou zkušenost nebo radu? Dik moc.