Re: lékařská prohlídka, osobní dotazník
Vstupní lékařská prohlídka je k tomu, aby lékař konstatoval , zda je pracovník schopen práci vykonávat - takže před nástupem.
Osobní dotazník by měl obsahovat veškeré informace, které jsou nutné k zaevidování zaměstnance v pracovním poměru a následnému hlášení např. SP, ZP,... Ze školení víme, že např. rodné číslo by nemělo nikde jinde figurovat.
Tech udaju je mraky, trestni rejstrik, exekuce, ZP, deti, OP, ridicak, prukazku ZP, vyrazeni u Uradu prace, a dalsi
Prohlidku pred vstupem plati uchazec, po zamestnani zamestnavatel.
Podle zákona každý zaměstnavatel musí mít závodního lékaře, chodí na to kontroly. Je to šaškárna. Malé org. se to snaží všelijak obcházet. Obejít to nesmí rizikové provozy, to by nikdo neokecal. Rizikovky platí zaměstnavatel, stojí to třeba 1600, to by tam asi nikdo nešel, kdyby měl vysolit tolik peněz a třeba se dozvědět, že neprošel.
souhlasím s tím, že je to šaškárna - vstupní prohlídka být musí, zaměstnavatel ze zákona musí mít smlouvu o závodní prevent.péči,přitom není povinností zaměstnavatele ze zákona tyto vstupní prohlídky hradit! Ukažte mi předpis,kde je stanoveno,že je povinností zaměstnavatele hradit vstupní prohlídky?Nenajdete.Samozřejmě je v zájmu zaměstnavatele tyto prohlídky hradiit,ale není to jeho povinnost. Něco jiného jsou pak preventivní prohlídky během zaměstnání,tam je povinnost zaměstnavatele hradit.
Já jsem se ale dočetla v časopisu Daně a účetnictví bez chyb, pokut .... že pokud zaměstnavatel nemá smlouvu se zdravot.zařízením, že mohou zaměstnanci chodit na lékařské prohlídky ke svému praktickému lékaři. V jiném čísle bylo také napsáno, že pokud není smlouva se zdravotn. zařízením, nemůže si zaměstnavatel uplatnit vstupní prohlídku jako daňový výdaj.
Tak mi teď poraďte někdo. Smlouvu nemáme a já nevím, zda má zaměstnavatel vstupní prohlídku proplatit, v případě, že ano, tak jak to budu účtovat a jak to bude daňově????
Díky za radu.
Pokud nemáte smluvního lékaře a uchazeč absolvuje vstupní prohlídku před nástupem, tak raději neproplácet a když ano, tak u Vás nedaňově (pracovníkovi asi i přidanit). Když půjde na prohlídku po nástupu, pak bych asi využila § 24, odst. 2, písm. j) 2 - výdaje na lékařské prohlídky a vyšetření stanovené zvláštními předpisy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2006 11:47
Jak je to s lékařskou prohlídkou? Musí ji mít potvrzenou zaměstnanec před nástupem do PP nebo může i po nástupu?
Co mám požadovat po zaměstnanci v osobním dotazníku? Je někde nějaký vzor???
Děkuji