Re: Chybný bankovní převod-co dělat?
A ještě jedna potěšující zpráva:
Potěšující jsou i další skutečnosti, vyplývající ze zákona. Pokud se vám teď stane, že omylem pošlete peníze na jiný účet, než jste měli v úmyslu (například chybné číslo účtu příjemce), budou nyní banky opět na vaší straně. Zákon jim totiž ukládá povinnost vyvinout maximální úsilí o to, abyste své peníze dostali zpět.
Za tu druhou zprávu vám moc, moc děkuji. To je Občanský zákon?
Nebudu konkrétní, podle jakého zákona, ale stalo se to minulý měsíc i kolegyni - bankovní styk má na starosti další kolega a ten pravil, že je to teď bez problémů, že napíše bance a oni, bez souhlasu majitele účtu, částku vrátí... Jen aby ten účet ještě existoval a aby na něm byly peníze...
>>>>Dnes jsme na základě došlé upomínky na zaplacení
>>>>pojistného zjistili, že jsme v lednu odeslali tyto
>>>>peníze
>>>>na neznámý účet(vím, že je to sice neomluvitelné, ale
>>>>v
>>>>případě bezhotovostního převodu přez internet se nám
>>>>nějak přehodil zadaný účet). Máte někdo s tímto
>>>>problémem nějaké zkušenosti? Jak se správně
>>>>postupuje?
>>>>Předpokládám, že nám banka majitele účtu nesdělí,
>>>>máme
>>>>se tedy obrátit přímo na policii? Rádi bychom
>>>>nejdříve
>>>>kontaktovali majitele, myslím, že to není zase tak
>>>>ohromná částka, abychom se na vrácení nedomluvili,
>>>>nicméně je to pro nás dost peněz na to, abychom je
>>>>rozdávali. Poradíte mi někdo prosím?
>>>
>>>Na policii nechoďte, je to vaše chyba. Snad vám v
>>>bance řeknou, kdo je majitelem toho účtu když řeknete
>>>co
>>>se stalo. Požádejte ho o vrácení chybně zaslaných
>>>peněz. Pokud nevyhoví, pak byste museli podat žalobu.
>>Díky za pomoc, docela to člověka mrzí. Jedná se o
>>1.800,-Kč, které vzhledem k soudním poplatkům asi
>>vymáhat
>>nebudeme a s tím ten dotyčný zřejmě tak nějak počítá.
>>V bance se samozřejmě zkusíme zeptat, ale moc se na
>>to
>>nespoléháme.
>
>Nebudu konkrétní, podle jakého zákona, ale stalo se to
>minulý měsíc i kolegyni - bankovní styk má na starosti
>další kolega a ten pravil, že je to teď bez problémů,
>že napíše bance a oni, bez souhlasu majitele účtu,
>částku vrátí... Jen aby ten účet ještě existoval a aby na
>něm byly peníze...
XX - jedna pani povidala :-(((
Bez souhlasu majitele nemuze banka sebrat ani korunu !!!!
JInak by mela zalobu a ostudu.
Normalne zajdete do banky, reknete co a jak, a oni vam sdeli majitele uctu - nejdrive si proveri tu platbu.
Pak jej kontaktujte - penize musi vratit, na to je zakon.
Ne, tak to není. Pokud banka pošle na špatný účet vaše peníze, tak sama musí zařídit vrácení !! Pokud je to vaše chyba, tak se musíte starat vy. Banka vám pouze řekne komu ten účet patří. Není to v obchodním zákoníku, ale v zákonech o bankách. Je zbytečné to hledat, banka vám určitě vyhoví.
Jinak pokud nebude chtít dotýčný peníze vrátit, tak bych mu alespoň tím soudem pohrozila. Jde o neoprávněné obohacení.
>Ne, tak to není. Pokud banka pošle na špatný účet vaše
>peníze, tak sama musí zařídit vrácení !!
Ano, a to na vlastní náklady a vč. úroků - §20c/1,2
>Pokud je to
>vaše chyba, tak se musíte starat vy. Banka vám pouze
>řekne komu ten účet patří.
Ani náhodou. Nesmí.
>Není to v obchodním zákoníku,
>ale v zákonech o bankách. Je zbytečné to hledat, banka
>vám určitě vyhoví.
>Jinak pokud nebude chtít dotýčný peníze vrátit, tak
>bych mu alespoň tím soudem pohrozila. Jde o neoprávněné
>obohacení.
1. Banka vám opravdu identitu příjemce nesdělí - není k tomu oprávněna. Bude však na váš podnět kontaktovat chybného příjemce.
2. V případě chybně poukázané platby jde na straně příjemce o plnění bez právního důvodu. Takové plnění je příjemce povinnen vrátit bez zbytečného odkladu. V naprosté většině případů to příjemce vrátí - pokud jde o malou částku, nestojí mu případné problémy ani za ty úroky. Pokud tak neučiní, musí banka v případě podání trstního oznámení sdělit jeho identitu orgánům, činným v trestním řízení.
Názorů je hodně, tak něco od odborníků:
http://www.penize.cz/zpravy/4094/lakadla-a-nastrahy-sbernych-boxu/
Jak si ale poradit v situaci, kdy peníze z vašeho účtu odešly, ale k tomu správnému příjemci se už nedostaly, tedy v případě, že jste je omylem poslali na špatné číslo účtu? Pokud špatně zadaný účet vůbec neexistuje, máte štěstí, banka příkaz nezpracuje a peníze se vám vrátí zpět. Pokud jste se trefili do existujícího čísla, nezoufejte, podle Občanského zákoníku by se jednalo o neoprávněné obohacení a takovýto příjemce je povinen vám peníze vrátit.
V tomto případě musíte požádat svoji banku o zjištění účtu skutečného příjemce. "Banka plátce poté s bankou příjemce koresponduje a klientovi mohou zprostředkovat vrácení peněz, popřípadě identifikační údaje o neoprávněném příjemci," vysvětluje Helena Matuszná z tiskového oddělení ČS a pokračuje: "Klient-plátce může také požádat banku neoprávněného příjemce přímo a ta mu zprostředkuje identifikační údaje, popřípadě vratku platby." Znalost těchto údajů vás však může stát i několik set, proto v případě, kdy jste na nesprávný účet poslali malou částku, můžete na poplatcích ztratit značnou část vratky.
>>Dnes jsme na základě došlé upomínky na zaplacení
>>pojistného zjistili, že jsme v lednu odeslali tyto
>>peníze
>>na neznámý účet(vím, že je to sice neomluvitelné, ale
>>v
>>případě bezhotovostního převodu přez internet se nám
>>nějak přehodil zadaný účet). Máte někdo s tímto
>>problémem nějaké zkušenosti? Jak se správně
>>postupuje?
>Názorů je hodně, tak něco od
>odborníků:
>http://www.penize.cz/zpravy/4094/lakadla-a-nastrahy-sbernych-boxu/
>Jak si ale poradit v situaci, kdy peníze z vašeho účtu
>odešly, ale k tomu správnému příjemci se už nedostaly,
>tedy v případě, že jste je omylem poslali na špatné
>číslo účtu? Pokud špatně zadaný účet vůbec neexistuje,
>máte štěstí, banka příkaz nezpracuje a peníze se vám
>vrátí zpět. Pokud jste se trefili do existujícího čísla,
>nezoufejte, podle Občanského zákoníku by se jednalo o
>neoprávněné obohacení a takovýto příjemce je povinen
>vám peníze vrátit.
>V tomto případě musíte požádat svoji banku o zjištění
>účtu skutečného příjemce. "Banka plátce poté s bankou
>příjemce koresponduje a klientovi mohou zprostředkovat
>vrácení peněz, popřípadě identifikační údaje o
>neoprávněném příjemci," vysvětluje Helena Matuszná z
>tiskového oddělení ČS a pokračuje: "Klient-plátce může také
>požádat banku neoprávněného příjemce přímo a ta mu
>zprostředkuje identifikační údaje, popřípadě vratku
>platby." Znalost těchto údajů vás však může stát i několik
>set, proto v případě, kdy jste na nesprávný účet poslali
>malou částku, můžete na poplatcích ztratit značnou
>část vratky.
>
Nevzdávejte to z důvodů těch poplatků. V bance vám předem řeknou kolik to bude stát (1 800,- to určitě nebude). Nebudete první komu se to přihodilo.
Dobrý den,
dovolím si Vám sdělit praxi svého bývalého zaměstnavatele - tak jak byla popsaná ve vnitřních předpisech banka - bylo to ovšem v dobách, kdy ješta byla banka plně v rukou českého majitele.
Ten kdo zaslal chybně úhradu adreseval dopis spořitelně - vysvětlil v něm co se stalo a co požaduje a spořitelna sama vyzvala majitele účtu (klienta spořitelny) a požádala ho o souhlast se stornem či souhlas s odepsání z účtu.
A pak ještě existoval jeden způsob - mohl by jste podat na přepážku Vašeho peněžního ústavu příkaz ke STORNU - byl by úplně stejný jako ten původní příkaz pouze by k.s. musel končit číslicí 5 (původně byl např. 308 u storna bude 305).
Někdy ještě bylo nutné opat s výpisu původní bankovní větu.
Pokud jsou bankovní pracovnice zběhlé tak nebude i toto problém.
Je možné že to v životě nedělaly. Nemusejí vůbec vědět o co jde.
Tím je nechci nikterak odsuzovat, ale pracovala jsem v oddělení kde jsme vychytávaly takovéhle špeky. Takže vím co je možné.
Ono fakt záleží na koho trefíte a na to jak bude ochotný.
To storno příkazu se provede i v případě, že je účet klienta zablokován proti INKASU. Inkaso a storno k úhradě je totiž něco jiného, i když to ve výsledku dopadne stejně :-)
I já mám zkušenost s vymáháním takto zaslané částky. Rozíl je v tom, že moje přechůdkyně, která to způsobyla, se o vymáhání ani nepokusila, bouhužel to v účetnictví nikterak nevyřešila a ani neodůvodnila. Po třech letech ji majitel firmy vyprovodil a přišla jsem já. Platba byla poslána na neznámý účet, k tomu ještě došlo u banky k přečíslováná účtu i kódu banky (IPB) . Napsala jsem bance, u které byl neznámý účet veden, a vysvětlila jsem jim, že platba byla z naší strany mylně zaslána. Asi po 14 dnech mi volala paní z reklamačního odd., aby mi sdělila, že se žádostí zabývat budou, ale vzhledem ke stáří platby to vidí na dlouhodobější záležitost. Sdělit mi klienta nemohou, ale požádají ho mým jménem o navrácení platby. Asi po 3 měsících se částka připsala na náš účet. Tak jsem napsala děkovný dopis jak bance tak i jejímu klientovi .
Zkušenost dobrá a ocenil ji i majitel naší firmy.
Takže neváhejte a pište. Vždyť přeci nenecháte peníze jen tak někomu ..... ?
gravere,
víte čím to je?
Úhrada vrámci té samé banky nejde přes clearingové centrum a tudíš je technicky proveditelné, že se Vám ukáže název příjemce.
CC nezná příjemce - teda alespoň zatím to není technicky možné, a proto při úhradě do jiné banky příjemce nevydíte.
Stejný režim je i u sporožir.
Jaký souhlas máte na mysli? Souhlas se stornem? Ten myslíte?
Storno zablokovat nejde, alespoň tedy v době kdy jsem byla spořitelní zaměstnanec, tak zablokovat nešlo.
Ono se opravdu strašně málo používá. A fak o něm ví jen malé procento lidí.
V dobách kdy se ještě platební styk u nás (ve spořitelně) sehrával z jednotlivých pořizovacích stanic na diskety, tak nám administrátoři jednu disketu špatně smazali a my opět odeslali platby pořízené před týdnem = klientům se odečetly 2x = to by jste viděl ten fofr v pořizování storen :-)
Jinak z běžné praxe mohu říci, že se dělali tak 4-6ks/rok
a je tam opravdu velmi rozhodující ten konstantní symbol s 5 na konci.
Pěkný den Vám přeji gravere
Zákon 124/2002 Sb. o platební styku, § 11, odst 5) - na základě tohoto mají všechny zúčastněné strany povinnost vyvinout max. úsilí k identifikaci a vrácení platby. Kontraktujte reklamační odd. příslušné banky (kam jste platbu poslala) - nejlépe písemně.
Podle mé zkušenosti ČSOB vrátila platbu asi do 1 měsíce zpět na náš účet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2006 17:51
Dnes jsme na základě došlé upomínky na zaplacení pojistného zjistili, že jsme v lednu odeslali tyto peníze na neznámý účet(vím, že je to sice neomluvitelné, ale v případě bezhotovostního převodu přez internet se nám nějak přehodil zadaný účet). Máte někdo s tímto problémem nějaké zkušenosti? Jak se správně postupuje?
Předpokládám, že nám banka majitele účtu nesdělí, máme se tedy obrátit přímo na policii? Rádi bychom nejdříve kontaktovali majitele, myslím, že to není zase tak ohromná částka, abychom se na vrácení nedomluvili, nicméně je to pro nás dost peněz na to, abychom je rozdávali. Poradíte mi někdo prosím?