Re: prosím o radu mzdové účetní !!!
Moc Vám děkuju, má se ještě co učit. Omlouvám se,za můj blbý dotaz, ale ještě bych se chtěla zeptat co přesně znamená placený svátek, znamená to, že se zaplatí zaměstnanci, i když ve svátek nepracuje? DěKuji Vám.
Re: prosím o radu mzdové účetní !!!
Pokud je odměňován měsíční mzdou, pak má pevnou měsíční mzdu, ať je svátek nebo není, ať má měsíc 20 nebo 23 prac. dnů. Prostě při odpracování všech směn v měsíci, které odpracovat měl, dostane pevnou měsíční mzdu. Svátek se už zvlášť neplatí, je obsažen v té mzdě.
pokud je odměňován hodinovou, nebo úkolovou mzdou (tedy ne měsíční), má nárok na náhradu mzdy za den svátku, který připadl na jeho jinak pracovní den. Např. normálně pracuje od po do pá, a ve st je svátek a on je doma, má nárok na náhradu mzdy za tento den ve výši průměrného výdělku.(Tomu se říká placený svátek).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2006 12:44
Dobrý den,
poprvé v životě dělám mzdy a asi mám primitivní dotaz, ale opravdu nevím.
Jsme malá firma a zaměstnancům se poskytuje stravné formou jídelních kupónů Cheque Dejeuner, květen měl 21 pracovních dnů + 2 placené svátky.
Náleží tedy zaměstnanci, který pracoval celý měsíc tedy 21 dnů jídelní kupóny i za ty placené svátky?
Dívala jsem se do předešlých měsíců a účetní přede mnou jim dával jídelní kupóny i za ty svátky. Je to tak správně? Mně se to moc nezdá, protože když přeci nepracovali, tak jak to, že mají nárok na stravné? Děkuji předem za odpověď. Iva