Re: Daňový doklad na přijatou platbu
Jsou-li plátci DPH nezáleží na tom jakou formou vedou své účetnictví. Jsou plátci DPH=vystaví daňový doklad se všemi náležitostmi a vy nárokujete odpočet. Jaké vedou účetnictví vás samozřejmě vůbec nezajímá. I v daňové evidenci se vystavuje daňový doklad(faktura) je-li subjekt plátcem DPH.
Nelze nárokovovat odpočet DPH na základě daňového dokladu na přijatou platbu, kterou vystavil plátce vedoucí daňovou evidenci (viz § 72 a § 21 odst. 3 ZDPH). Pokud plnění nastane až v dalším čtvrtletí, doměří Vám FÚ při kontrole penále, protože jste si uplatnili nárok na odpočet dříve.
Takže opravdu musím zkoumat, jaké vedou účetnictví? Náležitostí daňového dokladu to není a člověk aby byl fakt jasnovidec... A jak to dělají takové externí účetní? To je fakt blázinec tyhle zákony
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2006 14:18
Dobrý den všem, chci se zeptat, firma - FO - nám vystavila fakturu na přijatou platbu (zaplatili jsme jim16.3.2006 zálohu na dodávku materiálu). Oni poslali fakturu na přijatou platbu s DUZP 16.3.2006, my si DPH odpočetli v 1.q 2006, ale teď jsme zjistili, že vedou daňovou evidenci. Já se chci zeptat, jak velký problém máme, když jsme odpočetli něco, co oni neměli fakturovat? Je to postižitelné, mám dělat DoDPH, mám zkoumat, jaké vedou účetnictví? Nebo to nevadí, když máme daňový doklad se všemi náležitostmi? Děkuji všem za radu a informace.