Postoupení pohl.-účtování s.r.o.

• (neregistrovaný)

1. 6. 2006 16:11

prosím o radu - dostala jsem došlou fakturu od našeho dodavatele služeb (moje došlá) a s ní zároveň dopis, kterým mi oznamuje postoupení této jeho pohledávky jiné společnosti. Jak toto já proúčtuji? (postupuje v plné výši)... Jediné co je mi z tohoto jasné je, bych měla hradit postupníkovi.(Jsme s.r.o. v plném rozs.)
    Omlouvám se za tento školácký dotaz, ale bohužel jsem se s tímto dosud nesetkala.. a nejsem ani postupitel ani postupník... tadyhle ty varianty jsem našla jak zaúčtovat. Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 6. 2006 16:24

Jana (neregistrovaný)

Re: Postoupení pohl.-účtování s.r.o.
      Podle mne počkáte až Vás bude nový majitel pohledávky uhánět o zaplacení, dopis o postoupení si uložte k faktuře.

• 1. 6. 2006 16:36

bdm (neregistrovaný)

*** Já tedy nevím, na co čekat - může už třeba běžet penále z prodlení. V závazcích si můžete změnit adresáta ale jinak se nic nemění - pokud je postoupení v pořádku, měli byste uhradit ***

• 1. 6. 2006 16:48

Ivča (neregistrovaný)

Ti, co si postupují fakturu, mají povinnost oznámit dlužníkovi, že jejich věřitel se změnil a tím vše končí. Pro Vás jsou stejné povinnosti jako doposud, tj. úhrada podle data splatnosti, v účetnictví si změníte jedině, jak je napsáno výše, věřitele a to je vše.
      Opačně, pokud dlužník postupuje fakturu, musí mít souhlas věřitele.

• 2. 6. 2006 7:19

Verča (neregistrovaný)

Jenom doupřesním - problém není na naší straně, my své závazky plníme a ve splatnosti. Problém měl ten postupitel a proto ty své vydané postupuje osobě uvedené v oznámení o postoupení. Mě šlo o to, na které DIČo a IČO to mám naúčtovat. Jestli na původní a pak to nějakým vnitřním dokladem převést na postupníka, nebo to naúčtovat rovnou na postupníka, nebo to naúčtovat na postupitele a jen hradit na postupníka..... abych dodržela nějaký účetní předpis či dodatek, který teď při prostudování zákonu se mi nedaří najít....

• 2. 6. 2006 9:36

bdm (neregistrovaný)

*** Tím se moc netrapte. V podstatě neúčtujete "na nějaké IČ" ale účtujete o účetním případu - a ten se nezměnil ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).