DPH u majetku

• (neregistrovaný)

2. 6. 2006 11:15

Byla jsem na školení o účetnictví a přednášející se jen bokem zmínila, že pokud uplatníme DPH na vstupu při nákupu investice, kráceně koeficientem, jsme povini si to hlídat. Vůbec jsem nepochopila, co si mám hlídat. Nevíte?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 6. 2006 11:41

Lenka S (neregistrovaný)

Re: DPH u majetku
      Je tam myslím časový test 5 let, u kterého si hlídáte, jestli u daného majetku nebyla změna užívání. Ale kolem toho koeficientu je hodně práce... Jestli s ním nepřijdete do styku (jako -díky bohu :c)- já), tak stačí vědět, že tohle existuje. Jinak doporučuji spíše osobní kontak s někým, kdo koeficient používá, protože to je opravdu docela komplikované.

• 2. 6. 2006 16:21

anonymní (neregistrovaný)

Musíte si hlídat koeficient další 4 roky od pořízení. Jestliže se změní v dalším roce koeficient, musíte provést úpravu odpočtu daně.

• 2. 6. 2006 16:28

Vada (neregistrovaný)

Není to úprava odpočtu, ale vyrovnání odpočtu.

Vyrovnání odpočtu daně podle § 79
      Vyrovnání odpočtu daně je zcela nový institut, který jsme před 1. 5. 2004 neznali. Principem je, že se u odepisovaného hmotného a nehmotného majetku v období 5 let po pořízení včetně roku pořízení provádí vyrovnání odpočtu, pokud plátce u tohoto majetku uplatňuje krácení nároku na odpočet koeficientem a koeficient se mezi roky změní o více než 10 procentních bodů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).