Re: Diskuzní fórum - pravidla & MODERÁTO
nejde mi o ostatní, jde mi o mě. konečně budou ti anonymové vidět, že z mé IP nepíše žádné 1,123456789, vladimír ani nikdo jiný.
Re: Diskuzní fórum - pravidla & MODERÁTO
Pokud jde o zneužívání nicků - věřím, že pan Haken co nejdříve vyslyší naše volání po zavedení nepovinné registrace. Pak by bylo zneužití nicku (jakéhokoliv) o mnoho těžší než nyní, kdy se kdokoliv může podepsat jakkoliv, a rozklíčovat to může jen pan Haken. To by ovšem celé dny nedělal nic jiného ;-)
Re: Nepřeceňujte IP adresy
Ještě bych tu rád varoval před přeceňováním významu IP adres, resp. jejich částečného zveřejnění.
Shoda v prvních třech číslech ze čtyř prakticky může znamenat maximálně původ ze stejné sítě (stejný provider a typ připojení, ve výjimečném případě konkrétní velká firma). Absolutně nelze přímo dovozovat, že někteří uživatelé používají více nicků, či uživatele jinak identifikovat.
Skutečný význam zveřejnění části IP adres se připisuje psychologickému efektu, kdy je u běžných uživatelů vyvoláván dojem "přecijenom o mě něco ví" a někteří se tak trochu více kontrolují ve svých reakcích.
Robert Haken
To je sice pravda, ale to uz musi byt trochu znaly clovek a musi se v netu vyznat :-)
Ten kdo rozumi pocitacum zase ale nebude vyhledavat diskuzi o ucetnictvi :-) Tim nenarazim na mistni odborniky na ucto a internet.
Proste kazda informace je dnes dobra - ta IP alespon odradi (trochu)
Protože se tu hádáte, kdo je kdo, co komu kdo kdy udělal, jak koho urazil, ještě urazí a kdo kdy lhal.
A není důležité, který příspěvek ještě ano a který už ne...
Prostě jsou to diskuze o ničem, které rozhodně nenaplnují smysl tohoto fóra.
Robert Haken
Re: pane Hakene
S dovolením se také vmísím. Myslím, že je dobře, že pan Haken ty dnešní debaty promazal. Nemyslím to jen na Vás, taky Lenko, myslím to obecně. Popravdě řečeno jsem dnes celý den dost vyděšeně sledovala, co se tu rozpoutalo a hned na několika místech :-/ Byla jsem ze všeho dost znechucená :-((
Říkala jsem si, že je tady tolik chytrých a šikovných lidí, ale hádají se hůř než malé děti na pískovišti o kbelíček :-(
Já nééé, to von/vona!
Ale von/vona mi udělal/a zase toto!
Von/a si začal/a...
Promiňte prosím to přirovnání, napadají mě ještě horší, ale ty už jsou nepublikovatelné ;-)
Chápu, že se člověk potřebuje někde odreagovat, ale odborný server k tomu není vhodné místo!!! Ledaže by tady pan Haken zřídil někde na straně druhou diskuzi nazvanou třeba "Smetiště" (tak to mají na serveru zive.cz ) a tam se pak dá diskutovat o ledasčems.
Prosím uvědomte si, že pan Haken je provozovatelem tohoto serveru, má na starosti finance i provoz, je za něj zodpovědný - a tak má taky právo stanovit pravidla. Na tomto serveru se pohybujeme na jakémsi virtuálním soukromém pozemku - a pokud se budeme chovat tak, že se to majiteli nebude líbit, má plné právo nás odsud vykázat nebo nás alespoň usměrnit. Pokud se nám to tady nelíbí, můžeme provozovat vlastní servery a stanovit na nich vlastní pravidla.
Howgh :-)
Souhlasím s vámi, Evo M., omlouvám se, sypu si popelnici na hlavu a jsem ráda, že to pan Haken smazal.
Jen malé semínko pochybností mi zůstává - pravidla ano, ale měnit je se zpětným účinkem? Psali jsme sem přece s důvěrou v nějaká jiná pravidla, s vědomím anonymity. Aby nedošlo k omylu - já jsem za to zveřejnění ráda. Jen nevím, jestli je to správné. Teď to myslím i jako úvahu v širším slova smyslu - to pokaždé, když člověk kamkoliv něco takhle napíše musí počítat s tím, že bude kdykoliv odhalená jeho totožnost? Možná ano, já tahle pravidla netu neznám. Opakuji, že to nemyslím jako kritiku, ale ráda bych se z této situace poučila. Snad to není zase tak úplně OT. Jana F.
Jano, ta pravidla anonymity víceméně zůstávají. To číslo o Vás nevypovídá vůbec nic. Když na tento server půjde někdo jiný z našeho baráku, bude mít stejné číslo jako já, když bude ze stejného města, od stejného poskytovatele, bude mít číslo taky stejné a toho člověka ani nemusím znát. Z mé firmy, která má pobočky po celé republice budeme mít všichni stejné číslo, protože všichni jdeme ven přes pražskou centrálu.
Milá Jano F.
Milá Jano F., chápu, jak to myslíte. Popravdě řečeno, napadaly a napadají mě obdobné otázky jako Vás. Změna pravidel se zpětným účinkem mi též připadá diskutabilní. Očekávala jsem, že pan Haken to udělá obdobně, jako je to leckde jinde, tj. že od určitého data zavede dobrovolnou registraci s tím, že u příspěvků registrovaných bude vidět jejich registrovaný nick (konečně nezaměnitelný) a u neregistrovaných bude vidět jejich (momentálně použitý) nick a kus IP adresy.
Na druhé straně - anonymita na internetu je tak jako tak jen zdánlivá. Kdo rozumí věcem okolo PC/IT + je trpělivý (či šťoura) a má dostatek času + případně ještě nějaké povědomí o psychologii, tak dokáže zjistit tolik informací, že by z toho běžným uživatelům šla hlava kolem, kdyby si to naplno uvědomovali. Není to práce na pár vteřin, ale pokud se někdo zajímá o Vás / o mě / o kohokoliv, tak už dávno ví vše, co ho zajímá. Zanecháváme na netu hodně stop, obzvlášť v případech nezabezpečeného připojení. Bezpečné by teoreticky mělo být např. internetové bankovnictví s šifrovanou komunikací, ale i tam je to stálý boj technologií a mozků - souboj bank a nenechavců různého druhu.... Ale příspěvky do diskuzních fór nejsou nijak zvlášť zabezpečené, ani být nemůžou. Zveřejnění IP adresy je spíš psychologický efekt, jak ostatně o kus výš psal sám pan Haken. V každém případě by se člověk měl na internetu chovat opatrně a s vědomím, že stopy lze dopátrat i dost dlouho do minulosti.
Re: Milá Jano F.
opatrně? stačí se chovat slušně, a vždy by člověk měl psát cokoli s tím, že se za to nebude stydět, pokud by byla zjištěna jeho přesná identita:-))) kdybych napsal tak, aby byl schopen říct to tomu druhému do očí, bylo by to hodně idealistické. u Jany F. mi to připadá jako když zloděj křičí chyťte zloděje (i já se pobavil po jejím vzoru zkoumáním historie:-))). ale dost, odteď alespoň já pouze rady a dotazy.
Re: Milá Jano F.
Milý 1234, slovo "opatrně" jsem myslela všeobecně, třeba i ve smyslu ochrany soukromí. Člověk si kolikrát neuvědomí, že tu a tam o sobě utrousí nějakou zmínku, která je sama o sobě nevinná a nicneříkající, ale pokud by si s tím někdo chtěl dát práci, může získat celkem dobrý obrázek o daném jedinci. Souhlasím s vámi, že člověk by se i na internetu měl chovat tak, aby to, co píše, dokázal říct druhému do očí - aby se neměl za co stydět.
Re: Milá Evo M., děkuji :-)
Evičko děkuji za odpověď, mám z toho opravdu dost zamotanou hlavu a vy mi vždycky rozumíte :-) Já jen doufám, že některé lidi to neodradí právě s ohledem na ty jejich minulé příspěvky v další účasti tady, to by byla škoda. Jana F.
Pro V2 a ostatní
Chtěla bych Vám poděkovat.
Děkuji!!!
Díky Vám jsem objevila tolik mnou oplakaného V2.
A jsem velice ráda, že sem pořád chodí !!!!!!!
A též jsem zjistila, že je zajímavé, že do V2 věčně někdo rýpal, ale s jeho novým (už né tajným) "nicke" se Ti samí lidé dobře bavili i pobavili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 6. 2006 14:26
Vážení,
pokud hledáte základní pravidla tohoto diskuzního fóra, pak jsou dole pod zprávou při zápisu každé nové zprávy, už hodně dlouho. Zároveň myslím, že zcela neopodstatněně hledáte oporu v nějakých pravidlech, kde nezafunguje semoregulace.
Dále tím, že nesleduji tuto diskuzi na 100%, uvědomuji si, že skrývám pouze některé prohřešky a může to bohužel vypadat, že jsem si na někoho zasedl. Není tomu tak!!!
...rozhodl jsem se proto, že alespoň v provizorní podobě spustím ihned systém moderátorů, kteří budou mít právo závadné příspěvky skrývat. Také bude částečně viditelná IP adresa všech přispěvatelů (bez posledního trojčíslí).
Mám samozřejmě velké dilema, kdo má být moderátorem fóra, proto Vás prosím o návrhy. Napište mi prosím své nominace na moderátory, já se tím proberu, a nakonec třeba udělám i nějaké hlasování.
Protože nemám zájem o flamewar nad jednotlivými jmény, posílejte mi prosím své návrhy výhradně MAILEM na adresu business@center.cz.
Děkuji
Robert Haken