Re: úklid a osvětlení v domě
Jde-li o SVJ, pak každý vlastník dle zák. o vlastnictví bytů přispívá ná údržbu a provoz společných prostor podle velikosti svého podílu (t.j. podle podlahové plochy), pokud se vlastníci nedohodnou jinak (tuto dohodu pak uvedou ve stanovách). Váš případ bude zřejmě předmětem té "jiné dohody" - logičtější je asi na spol. osvětlení a úklid přispívat podle počtu osob.
no právě. logičtější to je. otec má 4+1 a je sám. a zuří, že platí víc, jak rodina v 2+1 za úklid a osvětlení:-((
Promiňte mi mou drzost - nechci rozpoutat zase další flame, ale jestli není problém právě v tom, že je váš otec sám v 4+1.
Tyhle diskuse znám z našeho SVJ - podnikatel vlastní jednotku o stejné velikosti, jako ostatní, ale není mu jasné, proč má platit stejně za úklid, osvětlení, údržbu atd., když tam nebydlí (suší to pro děti), nechodí po chodbě, nesvítí, je mu jedno, jestli poteče střechou...
To vysvětlení je jednoduché: vlastnictví zavazuje.
sám jste psal, že je logické platit podle osob. nejde o to, že by na to neměl. když měl na to koupit si ten byt, tak ho to nezabije, ale...pochopím, že vytápění je podle metrů. logické, ať tam bydlí deset lidí nebo jeden člověk, vytápí se stejný prostor.
ale úklid a osvětlení? dokud jsme neměli svůj dům, vždycky jsme osvětlení, odpadky a úklid platili podle osob. víc osob víckrát chodí po baráku, svítí, udělá víc odpadků. jen mi jde o to, jestli to není v nějaké vyhlášce. ale asi ne:-((
>>>>>>nevíte někdo odkaz na vyhlášku, podle které se v domě
>>>>>>rozpočítá společné osvětlení a úklid? nebo to záleží
>>>>>>jen na dohodě vlastníků bytů?
>>>>>>(jde mi o to, že půlka vlastníků tvrdí, že podle
>>>>>>počtu
>>>>>>osob a druhá, že stejná částka na každý byt bez
>>>>>>ohledu
>>>>>>na počet obyvatel)
>>>>>>děkuji:-)
>>>>>
>>>>>>>>pak uvedou ve stanovách). Váš případ bude zřejmě
>>>>předmětem té "jiné dohody" - logičtější je asi na
>>>>spol.
>>>>osvětlení a úklid přispívat podle počtu osob
Koukněte se na to z druhé strany.Samoživitelka 1 dítě každý den vaří a naplní za týden půl popelnice Pemprsek. Rodina dvě děti, oba zaměstnaní. Všichni se stravují mimo domov, večer co najdou v lednici, na víkend jezdí na chalupu. Tak jak to chcete spravedlivě rozdělit podle osob?
>>>
>>>no právě. logičtější to je. otec má 4+1 a je sám. a
>>>zuří, že platí víc, jak rodina v 2+1 za úklid a
>>>osvětlení:-((
>>Promiňte mi mou drzost - nechci rozpoutat zase další
>>flame, ale jestli není problém právě v tom, že je váš
>>otec sám v 4+1.
>>Tyhle diskuse znám z našeho SVJ - podnikatel vlastní
>>jednotku o stejné velikosti, jako ostatní, ale není
>>mu
>>jasné, proč má platit stejně za úklid, osvětlení,
>>údržbu atd., když tam nebydlí (suší to pro děti),
>>nechodí
>>po chodbě, nesvítí, je mu jedno, jestli poteče
>>střechou...
>>To vysvětlení je jednoduché: vlastnictví zavazuje.
>
>sám jste psal, že je logické platit podle osob. nejde
>o to, že by na to neměl. když měl na to koupit si ten
>byt, tak ho to nezabije, ale...pochopím, že vytápění
>je podle metrů. logické, ať tam bydlí deset lidí nebo
>jeden člověk, vytápí se stejný prostor.
>ale úklid a osvětlení? dokud jsme neměli svůj dům,
>vždycky jsme osvětlení, odpadky a úklid platili podle
>osob. víc osob víckrát chodí po baráku, svítí, udělá víc
>odpadků. jen mi jde o to, jestli to není v nějaké
>vyhlášce. ale asi ne:-((
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 6. 2006 15:56
nevíte někdo odkaz na vyhlášku, podle které se v domě rozpočítá společné osvětlení a úklid? nebo to záleží jen na dohodě vlastníků bytů?
(jde mi o to, že půlka vlastníků tvrdí, že podle počtu osob a druhá, že stejná částka na každý byt bez ohledu na počet obyvatel)
děkuji:-)