Re: Registrační pokladna
I kdyby prodal za hotové jen jednomu odběrateli, musí mít podle platného zákona registrační pokladnu.
BTW: Nespěchejte, všechno bude ai stejně jinak. I Paroubek prohlásil, že by se tyto pokladny měly odložit o rok. A jestli ODS vymyslí, jak zrušit zákony, se kterými pravice nesouhlasí (viz http://zpravy.idnes.cz/ods-zkusi-klicove-zakony-prosadit-pres-senat-fae-/domaci.asp?c=A060605_232342_domaci_ad), pokladny nebudou vůbec.
Když si na FÚ nepořídíte do 30.6. resp.1.7.t.r. tzv. technickou zábranu, což v praxi znamená koupit a uvést do provozu pokladnu,neodepíšete si vůbec nic. Jsem daleka toho,že RP zruší. Když tak možná odloží, ale mám dojem,že mají jiné starosti než rušit zákony.Ostatně podívejte se okolo do EU. I na jedno kafe v cizině dostanete účet.
i naše firma prodá za rok něco málo za hotové. Pochopila jsem dobře, že pokud na to málo budu vystavovat faktury (daň. doklad)které zákazník zaplatí v hotovosti tak reg. pokladnu nebudeme potřebovat?
xxxxx
Souhlas s Vladimírem. Jenom ještě přidám, že je možnost, aby zákazník složil peníze přímo v bance na pokladní složenku banky, kterou mu nachystáte. Sice je to krapet kostrbaté, ale na druhé straně, proč ne. Samozřejmě momentálně neřeším, jak bude zírat zákazník.... a zda je banka "po ruce"... atd.
tak to jsem celá já. Opět vím, že nic nevím. Po přečtení zákona jsem si myslela, že jako důkazní prostředek pro správné stanovení doň. povinnosti poslouží faktura. Znamená to, že zákazníkovi předám daň. doklad (základ+daň) a jako doklad o zaplacení padagon z reg. pokladny kde bude to samé? Vyvlíknou se z toho můžeme opravdu jen tak, že nebudeme prodávat za hotové?
Podívejte se na zákon o spr.daní a poplatků § 39 odst.3.Myslela jsem si,že by se na základě tohoto výkladu dala rp obejít. Byla jsem i na FÚ, samo že zbytečně.Pak jsem si ale všimla dodatku..jiná evidence stanovená zákonem,což jsou právě rp. Bojím se,že není úniku.
Osobně nemám nic proti tomu, aby registrační pokladny měli ti, co drtivou většinu zboží prodávají za hotové. Připadá mi ale jako nesmyslná buzerace, když si ji musí pořídit někdo, kdo jen výjimečně prodá něco za hotové. V našem případě se jedná o to, že každý zákazník dostane fakturu za hotové, která je současně uložena do účetního systému a příjmový doklad. 99,9% plateb však probíhá bezhotovostně a tak mi připadá skutečně nesmyslné si RP pořizovat. To radši těm, co chtějí platit hotově, taktně sdělím, že za hotové kvůli tomuto zákonu nedáváme a na fakturu s platbou převodem že jim taky nedám. A platební karty kvůli vysokým poplatkům taky nebereme...
No, byli jsme v Řecku i na Kanárských ostrovech a tam to tak moc nežerou. Někde účet dali, jinde útratu počítali na ubruse. Spíš jde o to, že je to nespravedlivé a daně to stejně neohlídá. My budeme muset mít /jestli to nezruší/ pokladnu, i když prodáváme jen auta a ze zákona musíme mít pečlivou evidenci všeho zboží=aut a samozřejmě vystavujeme faktury /kdo by si taky vzal auto bez účtu, že jo?/ a třeba kadeřnice, protože to není maloobchod, mít pokladnu nemusí, i když vyinkasuje peníze za práci, která se dokázat nedá.
Co to je maloobchod? Je vůbec rozdíl mezi velkoobchodem
a maloobchodem??
Prodáváme firmám i občanům jeden druh zboží - na paragony
a některých firmám na fakturu.
Takže také máme tu povinnost? Dokdy je povinnost si ty
registrační pokladny pořídit?
Míšo, tady si přečtěte informační leták MF:
http://business.center.cz/business/finance/ucetnictvi/registracni-pokladny.aspx
RP by měly být do 31.12.2006 a kdo je stihne pořídit do 30.6.2006, může si uplatnit slevu na dani. Pokud jsem četla diskuze, tak se podnikatelé do nákupu nehrnou a očekávají, že zákon bude zrušen, nebo alespoň odložen. Páni politikové nám to slíbili:-))
Maloobchod prodává konečnému spotřebiteli, velkoobchod prodává maloobchodu. V souvislosti s RP je důležité, jaký předmět činnosti máte uveden na živnostenském listě.
My máme půjčovnu kostýmů, tedy ne prodej. Musíme mít RP ?
Jsme šermíři a pořádáme historické akce na různých hradech.
Tam učinkují i trhovci v kostýmech, s dobovým zbožím, cenovky vypálené na kouscích kůže. Tolik práce si s tím za ta léta dali a teď
si budou muset dát na pult tu bakelitovou krabici. Na podobných akcích v Německu, Rakousku ani Francii jsem RP neviděl. Zase jsme papežštější než papež. Petr
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 6. 2006 8:41
Podnikatel - FO - má velkoobchod s ložisky. Malou část zboží prodává za hotové. Musí mít registrační pokladnu?