DPH - koeficient

• (neregistrovaný)

6. 6. 2006 9:15

Prosím zkušené o radu.
    Pronajímáme nemovitosti a parkoviště. Dodnes jsme měli všechen pronájem s DPH. Teď jsme koupili nemovitost , kde je všechen pronájem bez DPH - osvobozen. Něco malinko - parkoviště a úklid fakturujeme s DPH. Jak to budu dělat s náklady na tuto budovu
    1. - vůbec nemohu uplatňovat DPH u nákladů - nová brána, oprava výtahu, instalace elektroměrů, vodoměrů, opravy ?????
    2. Nebo budu krátit tyto výdaje koeficentem vypočteným ze všech příjmů ?
    3. Nebo jen příjmů z této jedné budovy ( to asi ne ) ?
    4. Anebo jsem úplně vedle ?

Díky za rady, beru i odkazy na dobrou lietraturu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 6. 2006 17:00

Jana F. (neregistrovaný)

Re: DPH - koeficient
      2. je správně :-) Ale asi až v dalším roce, kdy ten koeficient vypočítáte. Už tady k tomu byly debaty, sama jsem se s tím setkala a první rok jsem si ten koeficient stanovila poctivě odhadem - nevím teď z hlavy ten §, který to připouští. Ale FÚ nechtěl v prvním roce koeficient žádný, přepočítali to a DPH vrátili. Vypadala jsem, že jsem klienta poškodila chybným výpočtem, protože tohle, co tady píšu, bylo nad jeho možnosti pochopit :-) To píšu proto, že bych vám radila si ten koeficient v prvním roce s FÚ dohodnout. Jana F.

• 6. 6. 2006 23:44

LeaX (neregistrovaný)

ZDPH stanoví v průběhu roku zálohový koeficient, po skončení roku se provede přepočet koeficientu
      §76/6 "Ve zdaňovacím období běžného kalendářního roku provede plátce krácení odpočtu daně koeficientem vypočteným z údajů za zdaňovací období předcházejícího kalendářního roku při vypořádání odpočtu daně (dále jen "zálohový koeficient"). Pokud údaje pro výpočet koeficientu za předcházející kalendářní rok neexistují, stanoví si výši zálohového koeficientu plátce podle předběžného odhadu. Správce daně v případě pochybností o správnosti výše zálohového koeficientu stanoveného plátcem postupuje podle zvláštního právního předpisu. 54)"
      Dále viz § 76 ...

• 7. 6. 2006 12:35

Jana F. (neregistrovaný)

Já děkuji jako vždy hlavně paní Lee :-) S tím § 76 jsem tenkrát na FÚ argumentovala, ale říká se tam vlastně, že FÚ si může dělat, co uzná za vhodné :-) Jana F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).