Re: Převedení na jiné místo - spěchá !!!
Pokud Vám zaměstnavatel nedal jinou smlouvu a vy jste 1.7.03 nastoupil do práce a pracoval, tak se smlouva mění na dobu neurčitou. Jinak podstatnou náležitostí prac. smlouvy je místo výkonu práce. Měla by tam být pokud možno přesná adresa (nikdy ne např. Brno nebo ČR). Pokud Vás zaměstnavatel bude chtít trvale přemístit musí Vám dát novou pracovní smlouvu nebo to změnit dodatkem, podstatné je, že vy s tím musíte souhlasit, jinak s tím nic nenadělá. Být Vámi tak bych se spojila s úřadem - inspekce práce a popovídala si s nimi o tom.
Ještě by to mohl udělat tak, že Vás přemístí jenom dočasně s tím, že se po uplynutí doby vrátíte na původní pracoviště.
Pokud Váš zaměstnavatel nebude mít zájem, tak Vám musí dát výpověď a zaplatit odstupné.
Tak ve smlouvě není nikde uvedeno kde budu pracovat. Je tam pouze moje adresa na straně zaměstnance a adresa na straně zaměstnavatele, místo podpisu a datum a jeho firemné razítko.
....podstatné je, že vy s tím musíte souhlasit..... tzn. když nebudu souhlasit, tak mě přemístit nemůže? Počítám i s tou alternativou, že na čas mě tam pošle, ale ani s tim nesouhlasim, na jak dlouhou dobu může a musim tam jít??
Děkuji.
Vy nemáte ve své pracovní smlouvě místo výkonu práce? Tak to jsem ještě neviděla. Každopádně přeložit Vás může, ale jen s Vaším souhlasem, bohužel na jak dlouho jsem v zákoně nenašla. Viz níže paragrafy zákoníku práce:
§ 29
(1) V pracovní smlouvě je zaměstnavatel povinen se zaměstnancem dohodnout:
a) druh práce, na který je zaměstnanec přijímán,
b) místo výkonu práce (obec a organizační jednotku nebo jinak určené místo),
c) den nástupu do práce.
§ 36 Změna sjednaných pracovních podmínek
(1) Sjednaný obsah pracovní smlouvy lze změnit jen tehdy, dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na jeho změně. Byla-li pracovní smlouva uzavřena písemně, musí zaměstnavatel provést písemně i její změnu.
(2) Konat práce jiného druhu nebo v jiném místě než byly sjednány v pracovní smlouvě, je zaměstnanec povinen jen výjimečně v případech uvedených v § 37 a 38.
§ 38 Pracovní cesta a přeložení
Přeložit zaměstnance k výkonu práce do jiného místa, než bylo sjednáno v pracovní smlouvě, lze pouze s jeho souhlasem a v rámci zaměstnavatele, pokud to nezbytně vyžaduje její provozní potřeba. Pracovní úkoly přeloženému zaměstnanci ukládá, jeho práci organizuje, řídí a kontroluje a pokyny mu k tomu účelu dává příslušný vedoucí zaměstnanec organizační jednotky (útvaru), na jejíž pracoviště byl zaměstnanec přeložen.
Před malou chvílí jsem se vrátil z konzultace s jednou paní, která pracuje v odborech a po přečtení smlouvy mi sdělila, že její názor je ten, že nemám napsáno ve smlouvě místo, kde budu vykonávat práci, tudíž když zřídí pobočku 200km daleko, tak v rámci firmy mě tam může přeložit a neudělám s tim nic. Pokud neuposlechnu, hrozí mi nějaký paragraf 46 (? to nevim jistě:-)), a ještě že mě tam může přeložit na dobu určitou, maximálně však na 30 dní a poté bych se měl vrátit na původní místo. Průser je prej v tom, že sice mam smlouvu jak má být, ale nemam uvedeno KDE budu pracovat.
Tak jsem z toho jelen (nebo osel? -> kontrolujte své pracovní smlouvy lidi drazí)
Též si to myslím, dneska mí to měl dát písemně, což se samozřejmě nestalo neboť nepočítals odporem. Pouze mi řekl, že v pondělí nastupuji na ranní směnu na jiném místě. Chtěl jsem dovolenou, kterou mi samozřejmě nedal, takže holt budu od pondělaka nemocný než se najde nějaký postup, jak dál. Žabomyší války.
Děkuji za podporu :-D, v tom jiném místě právě tkví zakopaný pes. On má jetě oddělený provoz jinde, kam bych chtěl jít, což sem mu zhruba před měsícem řekl. No a nejspíš se ho to dotklo, že nechci do nové haly, jeho svatyně, tak se prostě zasek. Nicméně mam i jiné místo, ale potřeboval bych jít hned, což počítám, že mě samozřejmě nepustí, že bude dělat problémy.
Nejsem si zcela jistý, ale v každém případě vám bude muset dávat na novém pracovišti "cesťák". Někde jsem to četl, že v případě neuvedení místa práce se pro cestovní náhrady bere adresa zaměstnavatele. Zkuste si dát do googlu termín "místo výkonu práce" a hned první odkaz to řeší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 6. 2006 16:18
Zdravim, můj zaměstnavatel má firmu na jednom místě, ve kterém pracuji již 3 roky. Nyní postavil novou halu o 20 km dál a část provozu stěhuje tam. Dnes mi oznámil, že od pondělka tam mam nastoupit. Mě se to ovšem nelíbí a jít tam nechci, poradí někdo jak mam reagovat?? Zítra mi to prý dá písemně.
PS: Pracovní smlouvu jsem měl na dobu určitou ode dne 2.12.2002 do 30.6.2003. Od té doby jsem jinou nedostal, akorát dvakrát jsem obdržel smlouvu o přiznání smluvního platu, vždy na dobu určitou.
Ptal jsem se, tenkrát, jesli dostanu pracovní smlouvu na dobu neurčitou a bylo mi sděleno, že pokavaď tam budu pracovat dále s jeho souhlasem a on mi bude řádně platit výplatu + ZP a SP, tak to automaticky přechází na pracovní smlouvu na dobu neurčitou.
Poradí někdo, jek se mam zachovat ohledně toho přemístění do jiného provozu ? Zítra to obdržím písemně.
Děkuji.