Re: důchodkyně na DPČ
Pokud nemá podepsané prohlášení, nemůžete udělat roční vyrovnání daně.
Do 5000 platí režim srážkové daně, takže daň máte 2800*15%=420 Kč. Čistá je 2361 Kč.
Pokud by měla podepsané prohlášení a pobírala SD k 1.1.2006 výpočet by vypadal takto:
3180-399=2781, daň 2800*12%=336 Kč, ČM = 2445 Kč.
No já jsem si to také tak myslela, ale to co jsem napsala, jsem opsala z počítače, a protože se mi to nezdálo, dotazuji se zde. Tak jak na to teď. Převzala jsem mzdy po kolegyni a tohle bylo už minulý měsíc. A vlastně takto počítáno už od ledna. Asi chtěla dát podepsat prohlášení, ale to pak je zase jiná daň, tak nevím. Poraďte, jak z toho ven.
Daně přepočítejte a důchodkyni je vraťte, žádná sankce od FU nebude, máte přeplatek. Podívejte se na, které účty byla daň odvedena a domluvte se s FU (předčísli 7720 - srážková, 713- zálohová). Paní by mohla podepsat prohlášení i zpětně, bylo by to pro ni výhodnější, ale opravovat budete muset stejně.
Pokud nemáte podepsané prohlášení, musíte odvádět daň srážkovou na účet 7720. Na konci roku paní může zpětně podepsat, ale vy zase musíte požadat FU o vrácení srážkové daně - nebo převedení.
Nejlepší by asi bylo nechat podepsat prohlášení s lednovým datem a brát to jako chybu účetní, přeplacenou daň vrátit v nejbližším výplatním terminu. Není to úplně správně, ale nikdo Vám nedokáže, že prohlášení nebylo podepsané v lednu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 6. 2006 12:55
Prosím mám dobře spočítanou mzdu důchodkyně, která je na DPČ, nepodepsané prohlášení?
hrubá 3180
pojiš. 399
základ daně 2781
daň 560
čistá 2221
Když by měla ještě k tomu DPP na 500 hrubého, přidám k základu daně a daním celé? Pak vyjde daň 660, čistá 2621.
A na konci roku jí můžu udělat vyrovnání daní?
Díky za pomoc.