Zdanění výplaty

• (neregistrovaný)

11. 6. 2006 20:15

Prosím o radu.Pracovala jsem na dohodu o prac.činnosti na pol.úvazek.Jsem matka dvou dětí mladší 15 let,ale nejsem na mateřské ani nezaměstnaná.Musím zaplatit plné zdravotní pojištění z minimální mzdy bez ohledu na příjem/který byl nižší než je min.mzda/?
    Je možné,když mám v pracovní smlouvě mám uvedeno,že mi budou srážet zálohu na daň z příjmu fyz.osob a oni mi odvedli srážkovou daň?
    Jak je to ze slevou na daň?Musím si o ni požádat?A lze ji zpětně vrátit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 6. 2006 22:45

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Zdanění výplaty
      Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu, která celodenně osobně a řádně peřuje o dítě do 7 let nebo o 2 děti do 15 let. Podmínka celodenní péče je splněna, jestliže dítě nenavštěvuje předšk. zařízení déle než 4 h denně a u školáka po dobu vyučování. Jestliže tedy v tomto smyslu splňujete podmínku celodenní péče, nahlaste se jako tato osoba na Vaší ZP. Na základě toho Vám zaměstnavatel bude srážet zdravotní pojištění pouze ze skutečné výše mzdy.
      Co se týdá otázky daní - nemáte pracovní smlouvu, ale dohodu o pracovní činnosti. Pracovní smlouva je pouze u pracovního poměru. Ale to je celkem jedno. Důležité je, že způsob danění se ani ve smlouvě ani v dohodě nesjednává. A ani když je sjednán, nemá na nic vliv, není to platné. Způsob danění se odvíjí pouze od toho, zda pracovník podepíše či nepodepíše daňové prohlášení (je to takový růžový dvojlist, který si máte při nástupu vyžádat ve mzdové účtárně). Pokud tedy nemáte jiného zaměstnavatele než tady tohoto, podepište u něho prohlášení a na základě toho Vám bude odměna daněna dle tabulek a uplatněna sleva z daně. Pokud jste prohlášení nepodepsala, zaměstnavatel musí odměnu do 5000 hrubého zdanit srážkovou daní. Tato daň je končená. Ale není vše ztraceno. Pokud prohlášení podepíšete zpětně s tím, že toto byl Váš jediný zaměstnavatel a mohlo být tedy prohlášení podepsáno akorát že nedopatření podepsáno nebylo, účetní daň přepočítá na daň zálohovou.

• 22. 6. 2006 15:17

Marie (neregistrovaný)

Re: Zdanění výplaty
      >>Jak je to ze slevou na daň?Musím si o ni požádat?A
      >>lze
      >>ji zpětně vrátit?

Způsob danění se odvíjí pouze od toho,
      >zda pracovník podepíše či nepodepíše daňové prohlášení
      >(je to takový růžový dvojlist, který si máte při
      >nástupu vyžádat ve mzdové účtárně). Pokud tedy nemáte jiného
      >zaměstnavatele než tady tohoto, podepište u něho
      >prohlášení a na základě toho Vám bude odměna daněna dle
      >tabulek a uplatněna sleva z daně. Pokud jste prohlášení
      >nepodepsala, zaměstnavatel musí odměnu do 5000 hrubého
      >zdanit srážkovou daní. Tato daň je končená. Ale není
      >vše ztraceno. Pokud prohlášení podepíšete zpětně s tím,
      >že toto byl Váš jediný zaměstnavatel a mohlo být tedy
      >prohlášení podepsáno akorát že nedopatření podepsáno
      >nebylo, účetní daň přepočítá na daň zálohovou.

Požádala jsem účetní,aby mi poslala prohlášení/2x telefonicky a jednou písemně/.Ona nereagovala.Dohoda mi už skončila a v potvzení o zaměstnání mi napsali,že v měsíci výstupu nebylo nárokováno snížení daní.Na FÚ mi řekli,že u tohoto druhu smlouvy nemám nárok na snížení daní/u dohody o prac.činnosti ani u dohody o prov.práce./Tomu nerozumím. Pracovala jsem ještě u jednoho zaměstnavatele na dohodu o prov.práce.Mám to zkusit u něho?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).