Jak zaúčtovat spoluúčast-havarie automob

• (neregistrovaný)

12. 6. 2006 13:22

Dobrý den všem,
    mám takový problém - zaměstnanec naboural auto na leasing, proběhlo vyšetření Policií, hlášení pojišťovně (je pojištěné), a teď přišla faktura na částku 30877,70 (25947,60+4930,10 DPH). Spoluúčast máme 5000 Kč a prý ještě musíme zaplatit celé DPH. Tak bychom měli platit 9930,10 a teď nevím jak zaúčtovat tu přijdivší fakturu a to DPH se tváří u nás taky jako DPH - můžeme si ho odečíst?
    Další krok by měl být vyúčtování spoluúčasti zaměstnancovi k úhradě (to by bylo bez DPH ne?).
    Vůbec si s tím nevím rady, prosím poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 6. 2006 14:10

L. (neregistrovaný)

Re: Jak zaúčtovat spoluúčast-havarie aut
      Víděla bych to tak, že bych do účetnictví dala úplně celou fakturu - teda 30877,70 - nárokovala si běžně DPH a základ na nákladový účet. Obecným zápisem bych na 321/648 převedla část, kterou zaplatila pojišťovna, vám tam tedy bude na nákladech viset těch 5000,- jako spoluúčast...

• 12. 6. 2006 14:47

jana (neregistrovaný)

Ona to ta pojišťovna bude platit přímo autoopravně a my jenom ten zbytek ale přitom jsem dostala fakturu celkovou.

• 12. 6. 2006 14:57

L. (neregistrovaný)

Přesně tak - autoopravna vám přece nemůže vystavit fakturu jen na dph + spoluúčast.. běžně se to právě řeší obecným účetním zápisem (interním dokladem, chcete-li), jak jsem psala výše.. ;-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).