Průměrný výdělek

• (neregistrovaný)

12. 6. 2006 14:21

Dobrý den,
    můžete mi prosím napsat postup výpočtu průměrného výdělku pro pracovněprávní účely? Jedná se mi hlavně o případné zaokrouhlení jednotlivých částek, základu daně, apod.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 6. 2006 14:28

Eva (neregistrovaný)

Re: Průměrný výdělek
      Mzda za odpracovanou dobu/odpracované hodiny = zaokrouhluje se na dvě desetinná místa podle pravidel.
      Základ daně u průměru - nerozumím co máte na mysli.

• 12. 6. 2006 14:48

Gábina (neregistrovaný)

Na tomto fóru jsem se dočetla:
      "Průměrný čistý výdělek se zjišťuje z hrubé mzdy, zúčtované zaměstnanci k výplatě v předcházejícím kalendářním čtvrtletí a z doby v tomto čtvrtletí odpracované. Z této průměrné hrubé denní mzdy pak vypočteme průměrnou hrubou měsíční mzdu vynásobením 21,74 prac.dne a klasicky odečteme soc.pojistné,zdr.poj. a daň. Tak dostaneme průměrný čistý měsíční výdělek. "

A jde o to, zda se základ daně po odečtení SP a ZP zaokrouhlí na 100,- tak jak v běžné měsíční mzdě.

Ještě jednou děkuji.

• 12. 6. 2006 22:54

Jiřka (neregistrovaný)

Při výpočtu čisté mzdy postupujete úplně stejně jako při každém jiném měsíčním výpočtu čisté mzdy. Tzn. hrubá mzda, z toho mínus 4,5% zdravotního a 8% sociálního, základ daně zaokrouhlíte na stovku nahoru, z toho daň dle tabulek (dle příslušných daňových pásem). Daň pak snížíte o uplatňované daňové slevy (předpokládám, že měl podepsané prohlášení). Hrubá mzda - zdravotní - sociální - daň po slevách = čistá mzda.

• 13. 6. 2006 7:55

Eva (neregistrovaný)

Ano, ale z Vaší otázky nebylo patrné, že potřebujete čistý průměrný výdělek - píšete průměrný výdělek pro pracovněprávní účely. Násobíte koeficientem 21,67 (platný pro letošní rok).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).