Re: Průměrný výdělek
Na tomto fóru jsem se dočetla:
"Průměrný čistý výdělek se zjišťuje z hrubé mzdy, zúčtované zaměstnanci k výplatě v předcházejícím kalendářním čtvrtletí a z doby v tomto čtvrtletí odpracované. Z této průměrné hrubé denní mzdy pak vypočteme průměrnou hrubou měsíční mzdu vynásobením 21,74 prac.dne a klasicky odečteme soc.pojistné,zdr.poj. a daň. Tak dostaneme průměrný čistý měsíční výdělek. "
A jde o to, zda se základ daně po odečtení SP a ZP zaokrouhlí na 100,- tak jak v běžné měsíční mzdě.
Ještě jednou děkuji.
Re: Průměrný výdělek
Při výpočtu čisté mzdy postupujete úplně stejně jako při každém jiném měsíčním výpočtu čisté mzdy. Tzn. hrubá mzda, z toho mínus 4,5% zdravotního a 8% sociálního, základ daně zaokrouhlíte na stovku nahoru, z toho daň dle tabulek (dle příslušných daňových pásem). Daň pak snížíte o uplatňované daňové slevy (předpokládám, že měl podepsané prohlášení). Hrubá mzda - zdravotní - sociální - daň po slevách = čistá mzda.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 6. 2006 14:21
Dobrý den,
můžete mi prosím napsat postup výpočtu průměrného výdělku pro pracovněprávní účely? Jedná se mi hlavně o případné zaokrouhlení jednotlivých částek, základu daně, apod.
Děkuji