Opravné položky k pohl. při přech.na PÚ

• (neregistrovaný)

12. 6. 2006 17:04

Už se zde o tom diskutovalo, a dle minulých názorů jsem se dočetla, že lze tvořit opravné položky k pohledávkám, které se dodaňovaly při přechodu z DE na PÚ. Dnes jsem se zase v jednom článku dočetla, že to není pravda, že opr. pol. k těmto pohledávkám tvořit nelze, neboť nebylo při jejich vzniku účtováno do výnosů. Samozřejmě, že už jsem je vytvořila a zaúčtovala, ale přiznání budu podávat až 30.6. Můžete mi prosím poradit?? Předem děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 6. 2006 22:03

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Opravné položky k pohl. při přech.na
      Nelze, nebylo při jejich vzniku účtováno do výnosů. Lze pouze účetně, ale nesmí ovlivnit základ pro výpočet daně z příjmů.

• 13. 6. 2006 8:44

Eva M. (neregistrovaný)

Jsou různé názory. Na jednu stranu zákon o rezervách skutečně striktně praví, že pokud nebylo při vzniku účtováno do výnosů, tak nesmějí být vytvářeny opr.pol. daňově účinné. Jenže toto ustanovení bylo původně myšleno tak, aby poplatníci nevytvářeli opr.pol. k tomu, co výnosem vůbec nikdy nebylo, i když vedou celou dobu podvojko. Bohužel lze toto ustanovení vykládat i velmi striktně v případě přechodu DE-PU.
      Na druhé straně jsou výklady, že v okamžiku přechodu DE-PU se vše zúčtuje tak, jako by bylo vedeno PU celou dobu, takže lze zpětně dodělat i ty opr.pol. daňově účinné.
      Ten druhý přístup mi je sympatický a řekla bych, že i z logiky věci by to tak mělo být, jinak by poplatníci vedoucí dříve DE byli znevýhodněni. Ale nelze vyloučit, že správce daně bude zastáncem prvního (přísnýho) přístupu. Takže závěr si bohužel budete muset udělat sama a na vlastní riziko :-( Snad jedině - zkuste zavolat nebo napsat email na Min.financí, jestli by vám k tomu něco sdělili. Pokud se něco dozvíte, prosím podělte se o info. Díky.

• 13. 6. 2006 14:26

bdm (neregistrovaný)

*** Při přechodu z DE na účetnictví u pohledávek pomáhá §23/14 ***

• 13. 6. 2006 16:25

Eva M. (neregistrovaný)

To ano, tam se hovoří o rozložení dopadu z dodanění pohledávek a skladů do devíti let. Ale neřeší to možnost tvorby opravných položek. Neboli - dodaním sice postupně, ale dodaním, zatímco poplatníci vedoucí PU si díky opravným položkám ten základ daně srovnají zpátky. Kdežto poplatník dříve vedoucí DE nemůže ty opr.položky vytvořit vůbec, ani když už účtuje v PU? Asi ne, ale pořád doufám, že se objeví argument, že by to nějak šlo ;-)

• 13. 6. 2006 17:23

bdm (neregistrovaný)

*** Obávám se, že tohle je jedinná úleva pro "přechod". Tak, jak je postaven zákon,to asi nepůjde, i když je to nespravedlivé. Je ale asi otázkou, jak si vysvětlit poslední větu §24/2/y. Spíše se kloním k tomu, že nelze tvořit.***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).