Re: Záruka při prodeji auta
Podrobnosti najdete na www.spotrebitel.cz, ale v zásadě platí, že na ojetý vůz není žádná záruka, pokud se nedohodnou jinak, pouze odpovědnost za skryté vady /např. jiný typ motoru, jiné VIN, bourané, když tvrdil, že není/. Skrytá vada není, když se novému majiteli zadře čerpadlo, praskne rozvodový řemen apod. Odpovědnost je 2 roky.
Nesouhlasím. Odpovědnost a její délka je dána smlouvou mezi prodávajícím a kupujícím. Poskytne-li původní prodejce ("obchod") zákazníkovi nějakou/jakoukoliv garanci, tato se nepřenáší na další majitele a je platná pouze pro smluvní strany, pro které byla původní smlouvou stanovena. Následný majitel pak nemůže u původního prodejce uplatňovat práva z odpovědnosti (pokud to prodejce výslovně nestanoví, což nevím - žádnou kupní smlouvu na nové auto jsem nikdy neviděl). De facto byste mohla přenesenou odpovědnost uplatnit, kdyby prodejce nepoznal, že se jedná o jinou osobu, ale tím se imho můžete dopustit i trestného činu podvodu.
Nicméně, s původním dotazem to asi nijak zvlášť nesouvisí...
Jak říkám, pouze v případě, že to prodejce akceptuje. Ale může to tak být konkrétně u nových vozů - nevím. Jestli máte nějaké konkrétní informace, tak to zkuste upřesnit - za nelogické bych to určitě nepovažoval, vzhledem k životnosti věci. Jen jsem zpochybnil implicitní zákonný přechod odpovědnosti - event. mě někdo opravte.
Protože pracuju v autobazaru, tak jsem zažila spoustu případů, kdy lidé reklamovali např. u Felicií prorezlé zadní dveře /už si nepamatuju, myslím, že byla záruka na prorezavění 3 roky/ a byli už třeba 3. majitel v pořadí a vždycky to bez problému vyřídili. To je ale klasická záruka od výrobce, co se týká přechodu odpovědnosti u ojetého auta, to jsme nikdy neřešili.
Mě ale zajímá právě ta klasická záruka od výrobce. Tvrdím, že legální podklad pro přechod záruky není a ptám se, jestli to výrobce takto garantuje smluvně.
Nerozumím přesně vaší zkušenosti - kde to ti lidi reklamovali? U výrobce/prodejce? A jak s tím souvisí ten autobazar? Jakože když někdo reklamuje u vás v bazaru, tak vy mu to u výrobce vyřídíte, tzn. to znamená že výrobce ten přechod záruky podporuje?
Už to nesouvisí s původním dotazem - zajímá to mě.
Záruku uplatňovali přímo v jakémkoliv značkovém servisu se servisní knížkou, což je obdoba záručního listu. Schválně jsem si v ní četla /Škoda Octavia/a je tam napsáno, že majitel se musí prokázat technickým průkazem, v kterém je zapsaný, servisní knížkou a kupní smlouvou. Nikde není výslovně uvedeno, že to musí být první majitel a taky není výslovně uvedeno nic o dalších majitelích. Protože vpředu je víc kolonek na zapsání údajů o majiteli, je vidět, že je počítáno s tím, že jich může být víc. V případě koupě v autobazaru novému majiteli autobazar nic nezajišťuje, musí si do značkového servisu dojít sám. V praxi vím, že vždycky vyhověli. Vlastně by mě vůbec nenapadlo přemýšlet o tom, že je záruka nepřenosná - vždyť u některých značek je na prorezavění 6 nebo i více let a to už je většinou majitelem někdo jiný.
Tak mě to nedalo a ptala jsem se přímo technika ve značkovém servisu. Měli to na školení a správně je to takhle: Záruka je jen na prvního majitele a správně by měl dát plnou moc tomu dalšímu, že ho pověřuje vyřízením reklamace. Oni tu plnou moc nevyžadují a v praxi to tolerují, ale kdyby tam měli nějakého potížistu a šlo do tuhého, tak ho bez té plné moci můžou klidně vyhodit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 6. 2006 18:56
Vážení přátelé,
prosím o odpověď na mojí otázku, která zní: "Jak dlouhá je záruka na osobní automobil, který je 3 roky starý a stávající majitel (OSVČ) ho prodá se fyzické osobě".
Děkuji a přeji Vám báječný večer. Zdeněk