Re: komisní prodej - prosím Elén o radu
Snažit se proto, že neriskujete svoje peníze, když se to neprodá a protože na výkup byste jim v 90% musela dát o hodně méně, než si maminky představovaly. Taky výkup a prodej se celý započítává do příjmů, takže dříve spadnete do plátcovství. Ať je to zprostředkování nebo výkup, na obojí musíte mít evidenci. Předpokládám, že vedete DE a nemáte to na PC, takže budete potřebovat tlustý sešit A4, který rozdělíte na dvoustránce na kolonky číslo zakázky, datum přijetí,jméno prodávajícího, adresa, číslo OP a kdo ho vydal, stručně co je to za věc,datum prodeje, cena /celá a rozdělená na základ a provizi/, datum odvodu,číslo výdajového dokladu. Tak budete mít taky přehled, co se prodalo a co už jste i vyplatila. Z jedné strany sešitu můžete mít výkupy a z druhé komisi. Smlouvu o zprostředkování si můžete namnožit a doplňovat tam ručně údaje o prodávajícím, věci a ceně. Namnožené už tam bude, kolik % si berete /nebo pevná částka/, jak dlouho to tam bude apod. Výše poplatku za každý den, co si to po uplynutí lhůty nevyzvednou.Taky bych si na lidi brala číslo mobilu, kdyby chtěl někdo na zboží v komisi slevu /ale pozor abyste neprovolala víc než na tom máte/. Já vycházím z praxe v autobazaru, kde je to o trochu složitější, ale v zásadě je to to samé.
Re: komisní prodej - prosím Elén o radu
Elén děkuji moc ještě jednou za Vaše rady, hodně jste pomohla.
R.
>Snažit se proto, že neriskujete svoje peníze, když se
>to neprodá a protože na výkup byste jim v 90% musela
>dát o hodně méně, než si maminky představovaly. Taky
>výkup a prodej se celý započítává do příjmů, takže dříve
>spadnete do plátcovství. Ať je to zprostředkování nebo
>výkup, na obojí musíte mít evidenci. Předpokládám, že
>vedete DE a nemáte to na PC, takže budete potřebovat
>tlustý sešit A4, který rozdělíte na dvoustránce na
>kolonky číslo zakázky, datum přijetí,jméno prodávajícího,
>adresa, číslo OP a kdo ho vydal, stručně co je to za
>věc,datum prodeje, cena /celá a rozdělená na základ a
>provizi/, datum odvodu,číslo výdajového dokladu. Tak
>budete mít taky přehled, co se prodalo a co už jste i
>vyplatila. Z jedné strany sešitu můžete mít výkupy a z
>druhé komisi. Smlouvu o zprostředkování si můžete
>namnožit a doplňovat tam ručně údaje o prodávajícím, věci a
>ceně. Namnožené už tam bude, kolik % si berete /nebo
>pevná částka/, jak dlouho to tam bude apod. Výše
>poplatku za každý den, co si to po uplynutí lhůty
>nevyzvednou.Taky bych si na lidi brala číslo mobilu, kdyby chtěl
>někdo na zboží v komisi slevu /ale pozor abyste
>neprovolala víc než na tom máte/. Já vycházím z praxe v
>autobazaru, kde je to o trochu složitější, ale v zásadě je
>to to samé.
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 6. 2006 10:35
Děkuji moc Elén za vyčerpávající odpověď, radu.Napadá mě ale, že pokud to pro mě bude nedaňové, tak proč se snažit...tímto způsobem!? Mužete mi tedy přiblížit, poradit, jak by to bylo při výkupu a násled.prodeji a co je vše potřeba za papíry k tomu evidovat, zda nějakou smlovu je pak také třeba s nima...?
Ještě jednou moc děkuji, R.