Fin. odměny z FKSP

• (neregistrovaný)

16. 6. 2006 13:34

Audit nám vytkl, že neúčtujem odměny z FKSP přes mzdové prostředky 521/331, tudíž že je nezdaňujeme. V rozúčtování mezd jsou přitom tyto peníze vedeny jako mimomzdové prostředky zdaněné, takže je účtujeme 912/331. Rovnou jako čerpání fondu, ale zdaněny jsou. Může mi někdo poradit, jak je to v příspěvkové organizaci správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 6. 2006 13:51

Eva (neregistrovaný)

Re: Fin. odměny z FKSP
      Přes mzd. prostř. by to mělo projít, odvádí se i SP+ZP. Chtělo by to podívat se do účetních souvztažností pro přísp. organizace - nemám je teď po ruce.

• 16. 6. 2006 14:53

Irma (neregistrovaný)

Tam to právě není.
      Kdyby se tedy u rozúčtování mezd použily účty 521/331, tak bych účet fondu musela použít nejspíš při převodu peněz z BÚ na účet FKSP 912/243 a 241/648? Nezdá se mi to čerpání fondu 648. Čerpání fondu 648 je v souvztažnostech jen u nákladů jinak hrazených z provozu PO.

• 17. 6. 2006 19:08

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxx
      Ve čtvrtek jsem na školení "koupila" následující:
      Peněžitý dar - ve výplatě:
      a) zúčtovací a výplatní listina 521/331
      b) použití fondu 912/648
      c) převod pen. prostředků do provozu 262/243
      d) příjem pen. prostředků 241/262
      - no, budu se muset podívat i do svého účetnictví PO, zda se mi tam "nepotuluje" podobná odměna .........

• 20. 6. 2006 8:38

Irma (neregistrovaný)

Lino, moc děkuju. Pokusím se nechat si to někde potvrdit písemně, protože dosud ve všech diskuzích mi radili 912/331. V tom případě to máme všichni špatně. Nevím, jestli je to nějaká novinka v účetní metodice, nebo nejasná pravidla. Auditorky jsem požádala, ať mi to napíší a daly mi obě verze - vtipálkové.

• 20. 6. 2006 9:31

Lina (neregistrovaný)

Irmo, nic si z toho nedělejte, v PO jsem tři roky a nestačím se divit. Naštěsti ve směrnici k FKSP máme pouze nepeněžní dary, ale i přesto mne Váš dotaz přinutil hledat, protože jsem v první moment nedokázala zařadit fakturu za občerstvení coby dar při odchodu do důchodu jako nepeněžní. Mám obavy, že Vám nikdo nic písemně nepotvrdí, ve čtvrtek na školení uváděly účetní, jak si protiřečí stanoviska auditorů s názory kontrolních orgánů zřizovatele atd., moc se mi to "líbilo", protože účetní v tom lítala jak hadr na holi. Doufám, že budu dřív v důchodu, než na mne obdobná kontrola přijde (ne, že bych "šulila"....informace sháním kde se dá, na stole mám fungl nové souvztažnosti od INTESu pro PO a po obdobné kontaci ani vidu .... škoda, že se na www.ucetnisvet.cz ty příspěvkovky moc do diskuze neženou, že mám pravdu?

• 20. 6. 2006 11:00

Irma (neregistrovaný)

.... škoda, že se na
      >www.ucetnisvet.cz ty příspěvkovky moc do diskuze neženou, že
      >mám pravdu?

:-) někdy mám pocit, že tam píšu skoro sama.
      Mohla byste mi doporučit nějaké školení v blízké době, případně dobrého lektora - do budoucna? (středočeský kraj). Děkuji

• 21. 6. 2006 6:58

Lina (neregistrovaný)

Re: Pro Irmu
      xxxxxxxxx
      Ke školení Vám toho moc nenapíšu, teď naposledy se jednalo o lektorku Ing. Ivanu Netouškovou, jejího školení jsem se zúčastnila poprvé a řekla bych, že bylo dobré, protože se mimo jiné věnuje i konkrétním otázkám účetních z praxe,... zkuste se podívat na www.vcvscr.cz/kurzy...případně jenom zadat jméno lektorky,jestli tam není nějaká její akce poblíž Vás, jinak souvztažnosti mám od INTESu Praha a od nich občas přijde taky nabídka na kurzy, bohužel to hážu do koše - jedná se většinou o Prahu a já jsem z Vysočiny, mám ale zato, že by mohlo mít dobrou úroveň. K FKSP nám Ing. Netoušková doporučila publikaci Jak správně vytvářet a využívat FKSP (Ing. Libnarová, Ing. Čornejová a další). Objevila jsem ji u ředitelky - není to sice o účtování, ale otázky, odpovědi, výklad, což taky není k zahození. Možná tu knížečku máte, pro mě je to novum,... ještě zkusím vyhledat jinou lektorku a písnu...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).