Re: Sdružení
*** Jen můj názor: i tohle by mělo být upraveno ve smlouvě o sdružení - kdo za sdružení jedná, popř. když jde sdružení do nějakého závazku, udělat dodatek, kde ostatní projeví svůj souhlas s tímto závazkem. Co se konkrétně týká nájemní smlouvy, pak bych tam uvedla všechny, a když jsem nějakou nájemní smlouvu kdy se sdružením dělala, tak jsem tam uváděla všechny. Jednak se chrání pronajímatel = má jistotu, že závazek se týká všech účastníků sdružení a případně se hojit může na kterémkoli z nich a jednak se chrání i všichni účastníci sdružení, protože takto všichni projeví svůj souhlas a nikdo nemůže zpochybnit, že nájem je nákladem sdružení. ***
*** To jistě. Ale pokud se "sdružovatelé" budou pak dohadovat, čí závazek to vlastně je, že to ten jeden a druzí nic, tak pronajímatel bude mít vousy po kolena než třeba soud rozhodne, jak to vlastně je. Myslím, že dát tam všechny tři je pro dobro všech. ***
pokusím se vám to vysvětlit. sdružení bude mít k někomu závazek. jelikož se nejedná o právnickou osobu ale o samostatné subjekty, může vymáhat závazek po kterémkoliv z nich. já osobně bych ho vymáhal po tom, kdo má jako fyzická osoba-občan nějaký majetek.
už tomu rozumíte?
jestli ne, nic si z toho nedělejte, já zase nerozumím tomu, co myslíte tou "beletrií".
přečtěte si naši debatu celou, a třeba to pochopíte a přestanete tu psát nesmysly vy.
Vymáhat můžete co chcete, ale když nebude na pohledávce uveden přímo příslušný člen sdružení, žádný soud vám ji neuzná. S vyjímkou pohledávek FÚ, proto moje zmínka výše o účelu tohoto sdružení.
Beletrií myslím váš bezdůvodný osobní útok - proč hned někomu s jiným názorem psát, že neumí číst a nepřemýšlí? Pokuste se zase vy porozumět tomu rozdílu, když napíšu že je NĚCO nesmysl a na druhé straně že je NĚKDO kvůli svému názoru "nějaký". Marné, nebo chápete :-)?
*** Vaše první věta není pravdivá - viz. §835 Obč.Z. = jsou zavázání všichni. Já, ve své připomínce, jsem jen upozorňovala, že pokud se účastníci začnou mezi sebou handrkovat, pak nezbývá než čekat na rozhodnutí soudu než rozhodne o tom, že tento závazek je závazkem sdružení - a podle mě by tak rozhodl. Jenže mezi tím to stojí spoustu peněz a nervů a ten z účastníků, který něco má, by v době vynesení rozsudku už nemusel mít nic :-)))) ***
No právě, začnou se handrkovat o to, co kdo kde podepsal a jestli to bylo za sdružení nebo samostatně :-) Podle mé osobní zkušenosti soud rozhodne podle toho, co je psáno, resp. na koho je co psáno. Prostě pro soud v první řadě občan sám za sebe. Nevím, jestli je to jen můj dojem, že tohle sdružení bez p.s. je pro ty právníky nějak mimo :-)
*** A podle mé zkušenosti zase soud rozhodne, že je to opravdu závazkem všech. Ale je třeba absolvovat to kolečko, kdy se bude prokazovat KDO je sdružení, zda to byl závazek sdružení (třeba tím, že podnikali v prostorech všichni, příjmy, které v nich vyrobili byly všech, atd.). A tohle kolečko navíc může trvat i pár let. A dá se mu vyhnout, když jsou ve smlouvě uvedeni a podepsáni všichni. ***
Před nedávnem přišel příbuzný o nemovitost, kterou koupili a používali řadu let ve sdružení, jednalo se o areál velkoobchodu. Připadá mi alespoň spravedlivé, že závazky z toho společného podnikání plynoucí, včetně splácení úvěru, nemusel platit. To už by snad ani nebylo možné... Takže se omlouvám za vstup do této debaty, už dám pokoj, ale byla to pro mě osobně dost bolestná zkušenost.
Re: A proto
*** A proto říkám sdružení nebrat! Jo, pokud jde o dva (nebo více), u kterých se to dá definovat jako "ve dvou se to lépe táhne", pak to ještě nemusí být katastrofa. Ale pokud už půjde o nabývání majetku, úvěry a jiné závazky, špatné smlouvy a tím pádem chaos, je sdružení to nejhorší, co může být. ***
pohledávky fú můžou být pouze na jednotlivé fyzické osoby, nikoliv na sdružení. vůči dodavatelům a odběratelům ručí účastníci sdružení všichni. je to úplně naopak než píšete.
nebylo to myšleno jako osobní útok. vy píšete, že píšu nesmysly. já napsal, že si máte prvně přečíst co jsem psal než to označíte za nesmysl. NIKDE nebylo psáno, že sdružení dohromady cokoliv vlastní.
a účelem sdružení nejsou daně, ty si totiž každý člen platí a zodpovídá za ně sám.
S vámi je vážně legrace, to je jako kdyby někdo napsal, že účelem podnikání je platit daně - proč to zavádíte do takových nesmyslů, které nikdo netvrdil? Buď víte, o co jde a píšete tohle schválně, nebo to nevíte - v obou případech takováhle debata nemá cenu. Přeji hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 6. 2006 18:02
Chceme si pronajmout obchod pro činnost našeho sdružení. Musí být nájemní smlouva na sdružení, na všechny členy sdružení jmenovitě ( 3os. ) nebo stačí uzavřít smlouvu jen s jednou osobou ze sdružení? Díky za odpověď.