Re: Sleva na dani - rodič vysokoškoláka?
Ilonko, je mu letos 24 let.
Pracovní poměr uzavřel hned v květnu a bude pracovat až do konce prázdnin resp. září,
děkuji moc
no pane jo, to je ale mlady student... ;)
Jinak upravuje toto zakon o Statni socialni podpore, 117/95 Sb.
§14, odst. 2:Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje také
b) kalendářní měsíc, v němž dítě ukončilo řádně[10b] studium na vysoké škole, a dále kalendářní měsíc následující po kalendářním měsíci, v němž dítě ukončilo řádně[10b] studium na vysoké škole, pokud dítě nevykonává po celý tento měsíc výdělečnou činnost podle §10 ani nemá po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci,
c) doba od ukončení studia na vysoké škole do dne, kdy se dítě stalo studentem téže nebo jiné vysoké školy, pokud studium na téže nebo jiné vysoké škole bezprostředně navazuje na ukončení studia na vysoké škole, nejdéle však doba tří kalendářních měsíců následujících po kalendářním měsíci, v němž dítě ukončilo studium na vysoké škole; to platí obdobně, jde-li o studium, které se podle §12 odst. 3 považuje za studium na vysokých školách.
.... takze mi z toho vychazi 5,6,7 / 05 dle toho odstavce c)
Ale doufam, ze mi to jeste nekdo potvrdi... me se zda, ze v tomto pripade je b) a c) v rozporu...
Já si to přeložila tak, že b) se týká studenta, který se hodlá po škole trvale zapojit do pracovního procesu a c) se týká studenta, který chce studovat ještě další vysokou školu (případně si rozšířit bakalářské na magisterské na stejné VŠ).
A jak je to, když student má po celý měsíc výdělečnou činnost, náleží rodiči sleva na dítě? Může si rodič uplatnit slevu na dítě, podá-li si student sám přiznání a využije nárok na slevu na dani na poplatníka? Nejsem si jistá, jestli jsem se vyjádřila srozumitelně.
pokud je opravdu student, tak se k jeho prijmum neprihlizi a rodic ma stale narok na slevu/bonus na dite .... to se tyka napr. pokud si vydelava v prubehu roku...
Pokud dite ukonci studium napr. v cervnu, tak je jeste studentem cele prazdniny (tzn. rodic ma narok), pokud neni cely mesic zamestnan na HPP nebo zaregistrovan na UP (pak uz rodic narok nema)...
Na to jste se ptala?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 6. 2006 13:32
Prosím o radu,
syn v dubnu 2006 ukončil semestr na vysoké škole, v září pokračuje v dokotrském studiu na téže vysokíé škole.
O prázdninách uzavřel na celé dva měsíce pracovní poměr.
Má nárok otec na slevu na dani v měsících 5-8 2006?
Děkuji všem moc,
Karel