Re: fond pracovní doby
Tato problematika zde byla již několikrát řešena, takže si zkuste další informace vyhledat v minulých diskuzích.
Je jedno, na který den připadne svátek, podstatné je, zda na tento den máte plánovanou směnu. Pokud ano, tak si směnu odpracujete a buď si vezmete NV jiný den nebo dostanete příplatek za práci ve svátek. Pokud ten den máte volno mezi směnama, tak jste doma a nic se neděje. Pokud pracujete na oddělení, které pracuje od pondělí do pátku (to jste neuvedla, takže nevím), ale v tyto 2 dny v červenci se oddělení zavře, tak v případě hodinové mzdy dostanete svátek zaplacený průměrem, jste doma a nic nenadpracováváte, pokud máte měsíční mzdu, tak ta se nekrátí.
Ano, jste doma a nic nedostanete (při hodinové mzdě). Je to stejné jako u pracovníka od Po-Pá, když svátek připadne na víkend.
Ještě další věc.V sobotu a v neděli je na směně pouze jeden člověk. V sobotu směna začíná od 7-15 hod, pak následuje 16 hodin pohotovosti. V neděli v 7 hod ráno jdu domů a nastupuje jiný pracovník, který to má stejně, s tím rozdílem, že jde domů až v pondělí v 15:15.
Při pohotovosti pracuju podle potřeb nemocnice, někdy se vůbec nezastavím a někdy je toho méně. Tyto přesčasové hodiny nám platí správně dle zákoníku. To není problém. Jde o to, že nám nepřipisují státní svátek ve VŠEDNÍ DEN do fondu pracovní doby, ale chtějí, abych ho někdy odpracovala, pokud nejsem zrovna ve směně. Chodíme do práce každý den od PO-PÁ. Většinou mám vždy od PO-PÁ 4 ranní směny a 1 odpolední směnu, jak už jsem popisovala dříve. Tedy jsem v práci každý den od PO-PÁ. A pak mám většinou 1-2x za měsíc směnu v sobotu nebo neděli a to od 7-15, pak následuje pracovní pohotovost do druhého dne rána. Jak už jsem popisovala. Za tuto směnu v sobotu nebo v neděli mám 8 hodin náhradního volna, protože bych odpracovala více hodin v měsíci než je limit pro 2-směnný provoz. Úvazek mám 38,75 hod týdně. Nyní jde o to, že nás nutí , pokud je svátek ve všední den tak ,aby mi na to padlo těch 8 hodin náhradního volna za SO nebo NE. Tudíž po této směně už nemám nárok na žádné náhradní volno. Pokud jsou v měsíci 2 státní svátky ve všední den jako v květnu nebo v červenci tak jsem v mínusu 8 hodin, nemám si je kdy odpracovat. Doufám, že jsem se vyjádřila dost jasně. Můžete mi, prosím, sdělit z čeho čerpáte, z jakého paragrafu? Hledala jsem to v ZP, ale o tom, jak to je se směnami ve státní svátek, jsem nenašla. Moc vám děkuji.
ZP
§ 91
(1) Dny pracovního klidu jsou dny, na které připadá nepřetržitý odpočinek zaměstnance v týdnu, a svátky.
Zákon č. 1/1992 Sb., o mzdě
§ 6 Mzda a náhrada mzdy za svátek
(2) Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.
Závěrem: bod 1 říká, že svátek je volný den, bod 2 říiá, že v případě, pokud nepracujete z důvodu svátku, tak Vám přísluší náhrada mzdy (tedy jako byste pracovala). Pokud máte měsíční mzdu, tak ta je pořád stejná. Ještě si přečtěte odstavec 1 par.6 zákona o mzdě. To co po vás chtějí je normální hovadina.
Ale dle mě, i když je svátek ve všední den, tak musíte pracovat - buď ranní nebo odpolední. V tom případě Vám musí dát dokonce NV jiný den (pokud si nevezmete 100% příplatek) a ne Vám ještě odečítat hodiny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 6. 2006 20:56
Pracuji v nemocnici na 2 směny+pohotovost.Ranní směna 7:00-14:45. V práci jsou všichni pracovníci kromě toho, který má odpolední směnu 14:15-22:00. Ten je na odpolední směně jediný a od 22 hod pokračuje práci jako pohotovost. Ráno po pohotovosti má ranní směnu do 14:45. Zajímá mě jak to je, když státní svátek připadne na všední den. Započítává se tento den do fondu pracovní doby? Nebo se nezapočítává a já si ho musím "napracovat"? Např. nyní v červenci na všední den připadnou 2 státní svátky. Takže je 19 pracovních dní a 2 svátky. Platí pro můj případ, že musím odpracovat 19 nebo 21 dnů? Děkuji