Přerušení živnosti - znovuobnovení

• (neregistrovaný)

26. 6. 2006 7:41

Dobrý den všem. Chtěl jsem se zeptat, zda-li, v případě, že jsem měl přerušenou živnost - ŽL(zatím 2 x na dva roky), zda v případě znovuobnovení (tedy pokud začnu podnikat) budu muset platit sociální a zdravotní povinné, i když nebudu dosahovat základu? Nebo jsem osvobozen jako v případě podnikatele, který začal podnikat nově? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 6. 2006 11:07

Zdena (neregistrovaný)

Re: přerušení živnosti - znovuobnovení
      Pokud bude sam.výděl.činnost Vaším hlavním zdrojem příjmů, pak budete povinen platit zálohy SP i ZP z minimálního vyměřovacího základu a navíc se na Vás bude vztahovat povinnost stanovit minimální základ daně z příjmů.

• 26. 6. 2006 14:05

Jiří (neregistrovaný)

... abych se vyhnul "paušální platbě" i když nebudu v plusové bilanci je vhodné zrušit ŽL a zažádat si po čase (měsíc) o vydání nového ŽL.? Někdo mi říkal, že při počátku podnikaní se nemusí platit paušál pro nového podnikatele. Vztahovalo by se to i na mě, pokud zruším ŽL a potom opět zažádám?
      Ještě jednou díky za odpověď

• 26. 6. 2006 15:53

Zdena (neregistrovaný)

Už se to tu probíralo a dospěli jsme k názoru, že pokud ukončíte živnost a v zápětí si obstaráte ŽL se stejným předmětem činnosti, tak Vás minimální základ daně stejně asi nemine. FÚ by to mohl posoudit jako zastření skutečného stavu (nebo také nemusel - nevím). Pravdou je, že v prvním a druhém roce po zahájení podnikatelské činnosti Vám minimální základ daně nehrozí.
      Ovšem minimální platby pojistných Vám zůstanou - předpokládám, že nebude souběh se zaměstnáním.

• 12. 7. 2006 15:57

Jiří (neregistrovaný)

*-*-*-*-*
      Omlouvám se za mojí informační nenasytnost,
      ale jak by to vypadalo v případě, že bych pracoval souběžně na ŽL i na HPP ?
      Platby sociálního, zdravotní, daně.
      Je jedno, zda-li vydělávám větší fin. částku na ŽL nebo je to nějak omezeno? díky za info

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).