Mateřská dovolená OSVČ

• (neregistrovaný)

26. 6. 2006 8:43

Dobrý den, prosím o radu.
    Jsem OSVČ (platím si pouze zdrav.pojištění na HZP a důchodové pojištění na OSSZ), dítě se mi narodi asi v dubnu 2007.Dohodli jsme se s mužem,že s dítětem bude doma on a bude pobírat mateřskou a poté rodičovský příspěvek. Pokud nebudu mít zdravotní poblémy chci se vrátit ke své práci asi 3 týdny po porodu.
    Ale nyní potřebuji radu. Manžel OSVČ (platí si také pouze zdravotní pojištění u HZP a důchodové pojištění na OSSZ, neplatí si nemocenské pojištění). Bude mít manžel nárok na mateřskou
    a na rodičovský příspěvek, když bude doma s miminkem on?Podotýkám, že na nemocenskou nemá nárok, protože si neplatí
    nemoc.pojištění na OSSZ.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 6. 2006 10:33

M.H. (neregistrovaný)

Re: Mateřská dovolená OSVČ
      Obecně vzato muži mají na mateřskou nárok jen ve velmi výjimečných případech, kdy ji žena NEMŮŽE (nikoli nechce nebo nemá nárok) čerpat. Mluvilo se sice o nějakých změnách, aby i muži mohli čerpat mateřskou, ale mám pocit, že zatím zůstalo jenom u řečí. Každopádně mateřská se vyplácí z NEMOCENSKÉHO pojištění, takže pokud není nemocenské pojištění = není mateřská. O rodičovský příspěvek si v takovém případě můžete zažádat hned po porodu, z hlediska sociální dávky je jedno, jestli bude psaný na vás nebo na manžela. Z hlediska podnikání na osobu, která pobírá rodičák, se nevztahují minimální základy pro výpočet daně + sociálního + zdravotního. Zdravotní za příjemce rodičáku platí stát, ohledně důchodového pojištění se muž musí na sociálku přihlásit jako muž pečující o dítě do 4 let věku, tuším nejpozději do 2 let po skončení péče o dítě (pokud by doma s dítětem zůstala žena, počítá se jí doba na důchod automaticky). Ještě dodám, že od příštího roku bude rodičovský příspěvek cca 7500 Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).