Re: Mateřská dovolená OSVČ
Obecně vzato muži mají na mateřskou nárok jen ve velmi výjimečných případech, kdy ji žena NEMŮŽE (nikoli nechce nebo nemá nárok) čerpat. Mluvilo se sice o nějakých změnách, aby i muži mohli čerpat mateřskou, ale mám pocit, že zatím zůstalo jenom u řečí. Každopádně mateřská se vyplácí z NEMOCENSKÉHO pojištění, takže pokud není nemocenské pojištění = není mateřská. O rodičovský příspěvek si v takovém případě můžete zažádat hned po porodu, z hlediska sociální dávky je jedno, jestli bude psaný na vás nebo na manžela. Z hlediska podnikání na osobu, která pobírá rodičák, se nevztahují minimální základy pro výpočet daně + sociálního + zdravotního. Zdravotní za příjemce rodičáku platí stát, ohledně důchodového pojištění se muž musí na sociálku přihlásit jako muž pečující o dítě do 4 let věku, tuším nejpozději do 2 let po skončení péče o dítě (pokud by doma s dítětem zůstala žena, počítá se jí doba na důchod automaticky). Ještě dodám, že od příštího roku bude rodičovský příspěvek cca 7500 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2006 8:43
Dobrý den, prosím o radu.
Jsem OSVČ (platím si pouze zdrav.pojištění na HZP a důchodové pojištění na OSSZ), dítě se mi narodi asi v dubnu 2007.Dohodli jsme se s mužem,že s dítětem bude doma on a bude pobírat mateřskou a poté rodičovský příspěvek. Pokud nebudu mít zdravotní poblémy chci se vrátit ke své práci asi 3 týdny po porodu.
Ale nyní potřebuji radu. Manžel OSVČ (platí si také pouze zdravotní pojištění u HZP a důchodové pojištění na OSSZ, neplatí si nemocenské pojištění). Bude mít manžel nárok na mateřskou
a na rodičovský příspěvek, když bude doma s miminkem on?Podotýkám, že na nemocenskou nemá nárok, protože si neplatí
nemoc.pojištění na OSSZ.
Děkuji