Re: PROSÍM poraďte protiúčet
+Možná špatně rozumím, ale poskytnutou peněžní zálohu MD 314 je nutno při úhradě faktury zaúčtovat MD 311 / DAL 314, tím se účet záloh vyrovná. Tyto úhrady, stejně jako zápočty je vhodné řešit trochu nezvyklým a perfektním způsobem. Zřídíte si fiktivní bankovní účet (při trvalém zůstatku nula klidně) a potom všechny tyto úhrady provádějte přes něj. Z agendy banka si vytisknete svůj vnitřní doklad, dále pak všechny úhrady z agendy banka se automaticky objevují v saldokontu (na rozdíl od běžného vnitřního dokladu). Příklad účtování (neberu v úvahu DPH): Zaplatili jste zálohu 300,- Kč. Pak došla faktura na 1.000,- Kč. Přes běžný bankovní účet hradíte 700,-, 300,- je hrazeno zálohou. Účtování:
MD 314 / DAL 221 Kč 300,- = poukaz zálohy
MD 131 (poř. zboží) / DAL 321 Kč 1.000,- = došla faktura
MD 321 / DAL 221 010 Kč 700,- = hradíte zbytek faktury
MD 321 / DAL 221 999 Kč 300,- = započtení zálohy do úhrady
MD 221 999 / DAL 314 Kč 300,- = vynulování účtu 314.
221 999 je ten fiktivní účet. Samozřejmě má vždy zůstatek nula.
Myslíte, že je ten text česky? A dá vám něco?
V jakém programu účtujete?
Milá Katko, napište, co máte nyní za účetní program a co vám to přesně píše. Název toho programu dejte i do nadpisu vaší odpovědi. Nejlépe vám totiž poradí ten, kdo účtuje přímo ve vašem programu. Na mě ten váš problém totiž dělá dojem, že jste nějak divně nasadila počáteční zůstatky v tom novém programu nebo že jste tam tu zálohovou fa nějak divně zadala. Protože jak tady píšou ostatní, tady není co uhrazovat. Zaplacená záloha musí zůstat na 314 do doby konečného vyúčtování, takže není jak "uhrazovat", když nemáte konečnou fakturu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2006 11:43
účtujeme v podvojném účetnictví
v roce 2004 byla zaplacena záloha... 314 x 221
zálohová fa došla až v roce 2005, takže jako obvykle bych stranu 314 byla vyrovnala až v tomto roce...
jenomže jsme přešli na jiný účetní program, ve kterém si musím tuto zálohovou fakturu "uhradit" přes vnitřní doklad, jenomže mě nějak nenapadá protistrana k 314, protože si nechci hýbat ze saldem...
poradíte mi prosím někdo?
jsem z toho vedra už asi úplně blbá :o(
Katka