Leasing a nájem vozu

• (neregistrovaný)

26. 6. 2006 15:26

leasingový vůz patří mé matce a já ho využívám s jejím souhlasem k podnikání s tím, že platba nájmu /matce/ je sjednána ve výši leasingové splátky. Uzná mi FU do nákladů, když si matka nezažádala o souhlas leasingovky, aby mi ho mohla pronajmout. A musí ona podávat daňové přiznání, když vlastně nic nedostane, řešíme vzájemným zápočtem. Já jí nic nedám a jenom zaplatím splátku leasingu. Jaké další náklady mohu dát, např. opravy, oleje, PHM. Jsem plátce DPH.

Děkuji za názory a rady. Nebo kde bych našel nějaký srozumitelný text k problematice.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 6. 2006 17:03

bdm (neregistrovaný)

Re: leasing a nájem vozu
      *** Tohle je těžké :-))) FÚ to uznat může ale když bude chtít, tak neuzná a podle mě k tomu najde řadu důvodů:
      1. Vůz nepatří Vaší mamince - patří leasingovce. Pokud mezi Vámi a maminkou existuje nějaká smlouva, pak by měla být podnájemní a ta vyžaduje souhlas vlastníka. Pokud není, pak něco platíte (mamince) na základě neplatného aktu. A správce Vám nemusí nechat v nákladech neplatné plnění.
      2. Cena obvyklá - leasingová splátka nepředstavuje jen čisté nájemné ale je v ní zohledněna i akontace
      Proto je těžké říct, jak to může dopadnout....***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).