Manželství-povinnosti plátce a poplatník

• (neregistrovaný)

27. 6. 2006 16:39

Dobrý den,

má FO nebo OSVČ a případně zaměstnavatel zaměstnávajcí FO nějaké povinnosti při uzavření manželství FO z titulu daní z příjmů; sociálního a zdravotního pojištění?.

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 6. 2006 16:45

Jiřka (neregistrovaný)

Re: manželství-povinnosti plátce a popla
      Dost dobře nerozumím, jak to myslíte. Podnikáte jako OSVČ, zaměstnáváte někoho a oženil jste se a ptáte se, zda máte nějakou povinnost platit manželce pojištění? Jen pokud by byla Vaší spolupracující osobou. Jinak jako OSVČ ručíte veškerým svým majetkem a pokud něco vlastníte s manželkou (např. dům ve společném jmění) a nemáte rozdělené jmění, pak do toho spadá celý dům. Tak jste to myslel?

• 28. 6. 2006 8:37

novomanžel (neregistrovaný)

Díky za odpověď pro OSVČ, jsem zaměstnanec - zajímá mne zda mám já nebo můj zaměstnavatel nějaké povinnosti(např. oznamovací) k FÚ, Správě soc. zabezpečení nebo zdravotní pojišťovně.

Díky

• 28. 6. 2006 16:18

Jiřka (neregistrovaný)

Oznamovací povinnost Vaše nebo Vašeho zaměstnavatele, že jste změnil stav na "ženatý"? Zaměstnavatel rozhodně ne. Vy také ne, pokud sám nepodnikáte a Vaše manželka není Vaší spolupracující osobou. Vás se týká jen změna občanského průkazu. No a pak případně změna bydliště apod. Pokud jste změnil bydliště, tak to zaměstnavateli nahlásíte. Také do Vašeho daňového prohlášení u zaměstnavatele uvedete změnu stavu a vpíšete manželku. Ale toto on na žádné úřady nehlásí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).