Jak účtovat úvěr/kontokorent? MocProsím!

• (neregistrovaný)

27. 6. 2006 20:23

Firma měla k 31.12.2005 na EUR účtu v přepočtu +6 mil. Kč a na CZK účtu -5 mil. Kč, což je kontokorent se souhlasem banky. V průběhu roku účtuju pohyby na obou účtech proti 221anal, protože výše kontokorentu kolísá. Přemýšlím, jak teď nejlépe sestavit rozvahu k 31/12.

a) Buď nechám oba účty na 221anal. a vůbec nepoužiju účet 231.
    To znamená, že součet 221 bude kladný +1 mil., což odpovídá reálnému souhrnu financí firmy v bance. ALE z rozvahy nebude vidět závazek k bance, což není dobře.

b) Nebo přeúčtuju zůstatek toho minusového CZK účtu MD 221 D231 5 mil. Toto řešení tady bylo v minulosti parkrát doporučováno. Pak bude v rozvaze vidět závazek k bance na D231. Jenže součet účtů 221 pak bude +11 mil Kč (= +6M EUR +5M CZK po přeúčtování). Takže zase nebude odpovídat skutečnosti zůstatek syntetického účtu 221.

Prosím poraďte, k čemu se přikláníte Vy a proč. Mně se moc nelíbí ani jedno řešení, ale nic lepšího mě nenapadá. Nebo máte ještě lepší nápad? Děkuju předem za názory!

PS: Prosím, neptejte se mě, proč má firma kontokorent, když má celkově peněz dost. Já to taky nechápu a o financích tam nerozhoduju. Jen to ex-post účtuju a občas kroutím hlavou ;-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).