Evidence majetku

• (neregistrovaný)

29. 6. 2006 20:18

Je u drobného živnostníka nutná evidence majetku a jak se vůbec provádí. Potřebuji odepsat z daní Twist kredit a měsíční poplatky za internet. Mobil jsem měl už před podnikáním. Internet jsem si nechal zavádět vyloženě na podnikání a kupoval jsem na to i nový počítač. Díky moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 6. 2006 21:45

Zdena (neregistrovaný)

Re: Evidence majetku
      Pokud drobný živnostník vede daňovou evidenci, pak je dle § 7b zákona o daních z příjmů vést evidenci o příjmech a výdajích a majetku a závazcích. Povinně vedete evidenci hmotného majetku (hmotné věci, nebo jejich soubory v ocenění nad 40 tis. Kč s dobou použitelnosti delší než 1 rok) a zásob. Evidence drobného majetku není povinná, ale lze jí doporučit. Dlouhodobý hmotný majetek se obvykle eviduje na inventárních kartách, zásoby (např. zboží) na skladních kartách zásob. Evidence drobného majetku například formou seznamu : název majetku, pořízení (datum, doklad), cena, vyřazení (datum, důvod).

• 30. 6. 2006 6:34

Vašek (neregistrovaný)

Díky moc za vyčerpávající odpověď. Ještě jsem se chtěl zeptat. Tu evidenci drobného majetku můžu provést třeba v nějaké vytvořené tabulce v excelu nebo to musí být nějaký oficiální formulář? Pokud k podnikání používám např. počítač nebo mobil, které jsem zakoupil dávno před započetím podnikání a nemám už k nim žádné doklady o ceně a datumu pořízení. Jak to zapsat? Datum a cena by se možná dali přibližně odhadnout, ale nemám na to doklad.

• 30. 6. 2006 10:48

Zdena (neregistrovaný)

Evidence drobného majetku tak, jak Vám vyhovuje, o žádném oficiálním formuláři nevím. Mobil i počítač si můžete zanést do evidence třeba v nulové ceně, nebo symbolicky za 1,- Kč, hlavně že jsou v obchodním majetku. Potom si můžete uplatnit případné náklady na jejich provoz a opravy. (Malý příklad: uplatňujete ve výdajích drahé tonery a nemáte v majetku tiskárnu. Mohou vzniknout dohady, zda je toner vůbec výdajem a pokud ano, tak v jaké výši, když tiskárna je vlastně soukromá). Podotýkám, že tato evidence je pouze na Vaší dobrovolnosti, není povinná.

• 30. 6. 2006 11:50

Vašek (neregistrovaný)

Ještě mám drobnou otázku. Starý počítač přestal vyhovat a tak jsem zakoupil nový, do 40 - tisíc. Potřebuji na vyřazení starého počítače z evidence nějaký doklad o likvidaci nebo prodeji? Možná ho darujeme v příbuzenstvu je to možné? Ještě jednou díky moc.

• 30. 6. 2006 13:16

Zdena (neregistrovaný)

Když ho vyřadíte do "osobního užívání", tak žádný doklad nepotřebujete.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).