Re: Cesťáky - povinnost počítat diety úč
*** Asi to bude znít jako utopie ale proč by účetní měla zodpovídat za výpočet? :-))) Na účetním dokladu by měl být podpis toho, kdo je zodpovědný za účetní případ (kdo s tím výpočtem souhlasí) a pak podpis toho (účetní), kdo je zodpovědný za ZAÚĆTOVÁNÍ. Především zaměstnanec by si měl cesťák sám spočítat, někdo by jej měl odsouhlasit a někdo správně zaúčtovat. Já vím, že to zní jako pohádka a vím, jak to chodí...........Ale bylo by to krásné, ne? :-))) ***
U nás si to každý počítá sám, když neví sazbu, tak se přijde zeptat, děláme to na počítači, tak je to sranda, všechno se samo vynásobí a sečte. Já jako účetní bych to za ně nedělala, mám jim ho jenom proplatit, tak když to nemají spočítané - nemám co proplácet. Buďte na ně tvrdá, řekněte, že už to za ně nebudete dělat a od dalšího měsíce to dodržujte, jsou to jejich peníze, tak ať se snaží. :-))
U nás si cesťáky vypisují zaměstnanci, ale stravné a kapesné dopisuje účetní, je to jednodušší,. Pokud zaměstnanec cestuje po Evropě a stihne být za jeden den třeba ve třech státech, tak není možné, aby si to vypočítal správně sám. Opravovat to by bylo horší. . Pokud Vám ale jezdí jenom po ČR tak by se to mohli naučit :-)))
>>>>>>>Hezký den přeji,
>>>>>>>
>>>>>>>chtěla jsem se zeptat, zda je někde ukotveno, že musí
>>>>>>>diety zaměstnancům počítat účetní. Máme totiž několik
>>>>>>>zaměstnanců a pro ně pro všechny zpracovávám cesťáky.
>>>>>>>Já se ale domnívám, že účetní má příp. spočtené diety
>>>>>>>pouze poupravit, ale nikoliv od začátku počítat, je
>>>>>>>to
>>>>>>>tak? Už delší dobu totiž nemohu tuto činnost stihnout
>>>>>>>při vedení kompletního účetnictví pro firmu, nikoho
>>>>>>>mi
>>>>>>>na výpomoc nedají a mí kolegové zpracování cesťáku za
>>>>>>>ně považují jako samozřejmost...
>>>>>>
>>
>>U nás si cesťáky vypisují zaměstnanci, ale stravné a
>>kapesné dopisuje účetní, je to jednodušší,. Pokud
>>zaměstnanec cestuje po Evropě a stihne být za jeden
>>den
>>třeba ve třech státech, tak není možné, aby si to
>>vypočítal správně sám. Opravovat to by bylo horší. .
>>Pokud
>>Vám ale jezdí jenom po ČR tak by se to mohli naučit
>>:-)))
>****
>souhlasim, at si udelaji CP v Excelu, tam se daji
>nadefinovat podminky a ono jim to samo vypocita....
Úplně Vás chápu, zavádět něco, na co nejsou lidi zvyklí, je těžké, ale stojí to za to. U nás, když jsem nastoupila, si nepsali ani dovolenky sami. Postupně jsem si prosazovala, aby všechny vyloženě "neúčetní" práce mi odpadly, nemohla jsem to totiž fyzicky stihnout. Vysvětlete to nadřízenému, třeba udělejte krátké školení nebo instrukce, aby věděli, jak to počítat. Každopádně samotný výpočet není přímo práce pro účetní - je to na organizaci práce ve firmě, nemusí si to počítat každý sám, pouze vyplní potřebné údaje a dále to dopočítá pro všechny třeba pověřený pracovník (např.sekretářka ap.).
To mate pravdu, je to tezke, ale ja jsem jak podnikatel tak zaroven i ucetni - cili ja musim zodpovidat za spravnost. Pokud je nekdo jen ucetni a jen zodpovedna osoba je to jine :-))
>>
>>Za vypocet stejne zodpovida ucetni.
>
>*** Asi to bude znít jako utopie ale proč by účetní
>měla zodpovídat za výpočet? :-))) Na účetním dokladu by
>měl být podpis toho, kdo je zodpovědný za účetní
>případ (kdo s tím výpočtem souhlasí) a pak podpis toho
>(účetní), kdo je zodpovědný za ZAÚĆTOVÁNÍ. Především
>zaměstnanec by si měl cesťák sám spočítat, někdo by jej měl
>odsouhlasit a někdo správně zaúčtovat. Já vím, že to
>zní jako pohádka a vím, jak to chodí...........Ale bylo
>by to krásné, ne? :-))) ***
To mate pravdu, je to tezke, ale ja jsem jak podnikatel tak zaroven i ucetni - cili ja musim zodpovidat za spravnost. Pokud je nekdo jen ucetni a jen zodpovedna osoba je to jine :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 6. 2006 11:03
Hezký den přeji,
chtěla jsem se zeptat, zda je někde ukotveno, že musí diety zaměstnancům počítat účetní. Máme totiž několik zaměstnanců a pro ně pro všechny zpracovávám cesťáky. Já se ale domnívám, že účetní má příp. spočtené diety pouze poupravit, ale nikoliv od začátku počítat, je to tak? Už delší dobu totiž nemohu tuto činnost stihnout při vedení kompletního účetnictví pro firmu, nikoho mi na výpomoc nedají a mí kolegové zpracování cesťáku za ně považují jako samozřejmost...