Re: prosím anonymous
Moje pracovní doba je např. 9 dní práce, 1 den volna, 6 práce, 2 volno. Minulý měsíc 193 hodin, 24 prac. dní. Jak zjistím zda mi svátek připadl na prac. den?
>>>>Jak se proplácí svátky u nepravidelné pracovní doby?
>>>>Mám tento týden volno zrovna na svátky a jinak 5 dní
>>>>pracuji. Budou pro mě svátky neplacené? Děkuji
>>>
>>>Ano, pokud svátek připadl na vaše volno mezi směnami,
>>>tak nedostanete nic, stejně jako když pracovníku s
>>>pravidelnou pracovní dobou připadne svátek na víkend.
>>
>>Řeším stejný problém a slyšela jsem stejný názor, ale
>>vůbec nevím, kde to mám najít v zákonech. Můžete mi
>>prosím poradit? Děkuji
>
>Moje pracovní doba je např. 9 dní práce, 1 den volna,
>6 práce, 2 volno. Minulý měsíc 193 hodin, 24 prac.
>dní. Jak zjistím zda mi svátek připadl na prac. den?
Zákoník práce, § 85
3) Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh stanovené týdenní pracovní doby a seznámit s ním zaměstnance nejpozději dva týdny před začátkem období, na něž je pracovní doba nerovnoměrně rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem jinak.
Podle tohoto rozpisu poznáte, jestli Vám směna odpadla v důsledku svátku nebo jestli jste měla mít volno.
V případě nerovnoměrně rozložené pracovní doby musíte znát dopředu rozpis směn na určité období (může to být až 12 měsíců) a tudíž víte, jestli v den svátku máte směnu nebo ne. Pokud nemáte, tak vám neušla žádná mzda skrz svátek, proto není ani náhrada. Pokud směnu máte ve svátek a musíte jít pracovat, dostanete buď NV nebo příplatek za práci ve svátek. Třetí možnost je, že směnu sice máte plánovanou, ale zaměstnavatel ten den provozovnu uzavře, potom dostanete náhradu za tento den průměrem. Je to v zákoně o mzdě a v ZP.
Ahoj, chtěla bych se zeptat na tu třetí možnost, když mám plánovanou směnu ale provozovna je zavřená, že mám nárok na náhradu. Kde bych to mohla najít v zákoníku? Tohle se nám přesně stalo. Mám nepravidelnou pracovní dobu, provozovna byla zavřená a směna mi zrovna vyšla na ten den. Zaměstnavatel mi to počítal samozřejmě jako 8 hodin navíc k normální pracovní době, prý při nerovnoměrné pracovní době se na svátky nehraje. Žádnou náhradu sem samozřejmě nedostala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 7. 2006 21:41
Jak se proplácí svátky u nepravidelné pracovní doby? Mám tento týden volno zrovna na svátky a jinak 5 dní pracuji. Budou pro mě svátky neplacené? Děkuji