Re: Je to takhle vůbec možné????
Nejsem sice mzdovka, ale obdivuji toho kouzelníka, který to počítá, aby to vyšlo na 6800 čistého. Minimální mzda je totiž udána v "hrubém" a každý člověk může mít jiné odvody a úlevy. To ostaní je v pořádku - minimální mzda je celková částka a je jedno, jaká je její struktura (tedy ony zmiňované prémie). Jediné co musí být nad rámec minimálky jsou: práce přesčas, příplatky (noc, svátek, ztížené prac. podmínky). 7 hodin je taky v pořádku - ZP řeší pouze maximální týdenní dobu.
Minimální mzda je mzda ve které jsou i zmiňované prémie, pakliže pracujete jen na 7 hod. /což jistě máte v pracovní smlouvě/, činí minimální mzda cca 6956 Kč hrubého. Jde ale o to, jaké práce vykonáváte, jestli tyto práce nespadají do vyšší tarifní třídy, než je ta nejnižší s minimální mzdou. Nejnižší tarifní třída které odpovídá minimální mzda zahrnuje pouze různé nenáročné pomocné práce bez nároku na kvalifikaci.
Vážená paní, mzda a odměna není totéž. Minimální mzda je teď tuším 7 570 Kč a k tomu jsou odměny. To je pro případ úřadu práce. To by nebylo špatné ohlásit.
Druhá věc je zdravotní pojištění. jestliže vyměřovací základ nedosáhne minimální mzdy, musí se zdravotní doplatit.
Vážený pane, minimální mzda je 7955 Kč a neznamená to pouze tarifní mzdu, nýbrž mzdu jako takovou, vč.odměn a premií. Nikdo neříkal, že mzda nedosahuje minima, aby bylo nutné doplácet zdr.poj. To je úplně samozřejmé, že zdravotní poj. se musí odvést z minimální mzdy, pokud jde o osobu, u které není plátcem ZP také stát.
Do minimální mzdy se zahrnujemzda + prémie + odměny, ale podstatnější je minimální mzdový tarit (na hodinu), což znamená, že na 8 hodin práce bylo do 30.6. za měsíc cca 7570 korun, ale na 7 hodin je to 7570 : 8 x 7. Pouze zdravotní pojištění se musí v tomto případě platit z minimálního vyměřovacího základu 7570, i když hrubá mzda této výše nedosahuje. Pouze u zaměstnance, za kterého je plátcem zdrav. pojištění i stát (důchodce, student atd), se platí ZP ze skutečně dosažené hrubé mzdy.
I já se připojím a také souhlasím s Irenou. Že je pro určité práce určeno nějaké minimum ještě neznamená, že to minimum musí být základem. Toto hrubé minimum (bez příplatků jako např. přesčasové, noční) prostě člověk musí dostat. A je jedno zda 5000 bude základ a zbytek prémie a odměna. Toto minimum je určeno na plný úvazek, při zkráceném úvazku se poměrně krátí. Nemohou se do něho započítávat např. noční a přesčasové příplatky, ty už jsou navíc. Pípa se mýlí.
Re: Tak v Praze je to jinak
Zcela jistě jste se nechali napálit. Nebo možná šlo ve Vašem případě ještě o nějaký jiný problém (možná jste špatně určili minimální tarif, příslušející k různým druhům práce). Ale trvám na tom, že nezáleží na tom, z čeho je minimum složené. Musí být pouze dodržena jeho výše.
Re: můžete mi vysvětlit?
V tom případě když stanovím správně tarif k stanovené práci a zaměstnanec odpracuje plný počet hodin, tak nikdy nemohu jít pod minimální mzdu. Můžete mi prosím vysvětlit, kdy, při plném odpracování fondu, mohu mít základ nižší než minimální mzda? Děkuji
Minimální mzda je částka, kterou musí (při správné tarifikaci) obdržet zaměstnanec za měsíc nebo za hodinu práce. Tečka.
S tím, že se do toho nesmí započítat příplatky, které jsem zmínil v prvním příspěvku. Jak se pojmenují jednotlivé složky, je lhostejno. Pokud mu nedá prémie, tak mu tu samou částku dá jako doplatek do minimální mzdy. Prostě nula od nuly pojde.
Já si Lenko myslím, jestli ve vašem případě nešlo o to,
že jste pracovníka na určité pracovní pozici platili minimálním tarifem, ikdyž pro tu práci by příslušel tarif vyšší. Na př. kuchař nemůže mít minimální mzdu, protože třída, do které patří práce kuchaře není v žádném případě ta nejnižší.
Já si také myslím, že zřejmě šlo o takový nějaký problém a proto Lence ÚP poručil doplatit zaměstnancům mzdy. Mám dojem, že Lenka neví, že neexistuje pouze jeden mzdový tarif, ale že těch tříd je 12. U každé tarifní třídy je charakteristika činnosti, kterou ten zaměstnanec vykonává. Vy ho máte zařadit do příslušné tarifní třídy a mzda uvedená u této tarifní třídy je ta nejnižší, kterou může tento zaměstnanec při plném úvazku dostat. Nižší dostat nemůže. Pípa se mýlí v tom, že si myslí, že když je příslušný minimální tarif např. 9000 Kč na měsíc, že to je základ a prémie už musí být navíc. Není to pravda. Jestliže má ten pracovník ve své tarifní třídě těch 9000 Kč, pak musí mít za celý odpracovaný měsíc při plném úvazku 9000 hrubého a je jedno, zda má 9000 jako základ a žádnou odměnu, nebo zda má 5000 jako základ a 4000 odměnu. Prostě dostal 9000 Kč a tím je povinnost splněna.
Minimální mzda je název mzdy, která přísluší k 1. tarifnímu stupni, tzn. pro ty jednoduché neodborné práce, a od které se odvíjí určování minimální výše zdravotního pojištění. Dále ale existuje ještě dalších 11 tarifních stupňů. Rozumíte?
Lenka ví, kolik je tarifů, Lenka sama od sebe nemůže zařadit zaměstnance do tříd,Lenka neurčuje mzdu a odměny, protože je jenom účetní a nezná odbornost pro zařazení. To ví podnikatel, co potřebuje a ten zařazuje také podle toho jaké má reference od minulých zaměstnavatelů a podle stupně vzdělání. Lenka by si musela hubu umlátit, ale nestojí ji to už za to se rozčilovat.Děkuji za vysvětlení.
Zařazení se neprovádí podle vzdělání nebo podle referencí, ale podle náplně práce. Ale samozřejmě - záleží na tom, za co ve firmě odpovídáte. Pokud si toto rozhoduje sám podnikatel a nenechá si poradit a ani nemáte určeno toto pohlídat, je to jeho průšvih.
Vzdělání a praxe není důležitá?
To je sice pravda, ale dáte mu náplň aspoň podle vzdělání a praxe,ne? Když má základní vzdělání asi nebude dělat šéfkuchaře. Ale ověřím si, než ho zařadím jakou má školu a jaký má reference. Vzdělání a praxe hraje velkou roli při zařazení do kategorie náplně práce. To má Lenka pravdu, tyto dva faktory hrají velkou roli a jako účetní určitě nemůže odborně posoudit stav věci.
Máte sice pravdu, že zařazení je podle náplně práce, ale vzdělání a praxe hraje velmi významnou roli. Jestliže se nejedná o firmu kolos, každý zaměstnavatel si vybírá a hodnotí sám kam koho zařadí. Rozhodně to nedá účetní jako odpovědnost. Já zodpovídám za práce firmy a já si vybírám lidi. Určitě dám na reference, protože vše je známostech a informacích.Nic se nesmí podcenit. Ty v každé profesi fungují dobře.Jiný problém je minimální mzda-tarif, ale to by se psalo na tři stránky
Ale já jsem to nemyslela tak, že se při rozhodování, jakou práci bude zaměstnanec dělat, nepřihlíží k jeho vzdělání, praxi apod.
Zaměstnavatel samozřejmě zohledňuje různá kritéria a podle toho ho buď vezme na určitou práci nebo nevezme. Myslela jsem to tak, že až je ten člověk přijat a je mu přidělena určitá práce, POTOM se musí dohlídnout na to, aby jeho finanční ohodnocení, které přísluší k jeho druhu práce, nebylo nižší, než stanovují tarify. Což se zřejmě stalo v Lenčiné firmě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 7. 2006 7:29
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu: od března tohoto roku dělám u jedné velké firmy.Problém je ale s výplatou.Dostáváme 6800,-Kč "čistého", což je minimální mzda, ale v této částce již JSOU zahrnuty i prémie 1600,-Kč.Takže my vlastně ani minimální mzdu nepobíráme.je to vůbec možné?Vždyť to snad není ani podle zákona ne?A ještě jsem zapomněla dodat že děláme jen 7 hodin denně.Co s tím?Nikdo se nad tím nepozastavuje, ale mně je to divné a než to půjdu řešit, chtěla bych znát váš názor.Děkuji mockrát.Mějte se fajn.
S pozdravem Nikola Kolářová