Re: prosím o pomoc
*** Předesílám, že s tím nemám žádnou praktickou zkušenost, takže jen můj názor: podle mě by vůbec nevadil příjem z kap.majetku, ale spíše to "jednatelství". Protože co je "(1) Občan, který není v pracovním nebo obdobném vztahu, ani nevykonává samostatnou výdělečnou činnost ani se nepřipravuje soustavně pro povolání a osobně se u úřadu práce (§ 4 odst. 2) uchází na základě písemné žádosti..." - co je ten "obdobný vztah" z pohledu zákona o zaměstnanosti? Takže si určitě počkejte na někoho, kdo má zaměstnanost v malíčku. Sama jsem zvědavá :-) ***
Re: prosím o pomoc
Před časem jsem se na to ptala na ÚP - řekli mi to také tak - jednatel nemůže v žádném případě. Jenže to bylo ještě v době, kdy na ÚP nesměl být nikdo, kdo měl nějaký příjem ze zaměstnání - teď už to s tím příjmem neplatí - takže logicky nemohl by i ten jednatel s příjmem nižším než polovina min. mzdy (nebo kolik je ta hranice) být teď na ÚP? To by mě vážně zajímalo :-)
Mimochodem, Blanko, doufám, že vám nevadí, že se lepím na vaše příspěvky, to není nějaká schválnost, jen mě prostě zaujme, co napíšete a něco mě při tom třeba napadne :-) Tak zkouším, jestli jsem po dovolené ÚPLNĚ VŠECHNO nezapomněla :-))) Jana F.
Mimo téma
*** :-))) Toho "lepení" jsem si všimla - ale já bych to tak nenazvala - to je přehnané - já to tak neberu. Já jsem ale jen na chvilku (po tom spodnějším příspěvku) znejistěla, jestli to není od Vás nějaká provokace :-))))). Všechno v pohodě :-)) ***
Re: Mimo téma
To, že jednatel může být na ÚP jsem zjišťovala a bylo mi řečeno, že může pokud ¨
1.není zároveň v pozici zaměstnance
2. pobírá odměny do výše max 1/2 životního minima
pak mu náleží i podpora v nezaměstnanosti. Nevěděli však a přehazovali si mě s tím příjmem z kapitálového majetku. Ale dle mého to přece není odměna, ani zaměstnanecký poměr nebo něco podobného. Přece ten, kdo je akcionář a pobírá dividendy také může být na ÚP a pobírat hm. podporu. Něco jiného by byly sociální dávky. Momochodem, kde se uvádí, že jednatel může mít podíl na zisku. Prý to může mít pouze společník!!!!!!!
Re: K tématu
V mém případě ano, takže nedělám" rozdíl". Ale zarazilo mě, jestli může jednatel dostávat podíly na zisku a kde to má oporu, popřípadě, jaký je rozdíl ve zdaňování od společníka. Nikde jsem o jednateli a výplatě podílu na zisku nic v zákoně nenašla. možná, že se zarazili zde, když jsem řekla, že jsem jednatel a vyplácím si podíly na zisku?????
Re: K tématu
Vidíte, tak přece jen se to změnilo s tím jednatelem na ÚP, to jsem ráda, že jsme se k tomu dopracovaly :-) Jen se mi nezdá ten bod 1. v předchozí odpovědi, to myslím pracovnice ÚP zmatkovaly :-)
OT: Blanko já a provokace :-)))? Jako byste mě neznala :-)))! Ale přiznávám, že schválně píšu i trochu to, s čím si nejsem úplně jistá, abych tím dala podnět někomu, kdo to zná líp. Protože se mi zdá, že tady nějak zmizeli někteří chytří lidé. Naštěstí jich dost zůstalo, díkybohu, ale ti, co nepíší, mi dost chybí... Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 7. 2006 16:13
Jsem jednatelkou s.r.o. a zároveň jsem zaměstnancem. Hodlám ukončit zaměstnání a nahlásit se po přechodnou dobu na ÚP. Narazila jsem však na problém. Jsem jediný společník a jednatel, který není zaměstnancem a nedostávám odměny. Pouze mám příjem z kapitálového majetku(vyplácím si ročně podíl na zisku).
Myslíte si, že mohu pobírat hmotnou podporu v nezaměstnanosti, poku za danný měsíc budu mít příjem z kapitálového majetku???