Re: kontrola z finančního úřadu
Ahojky,
obávám se,že zde vyvstává první třecí plocha kontroly. Ze zákona se kontrola provádí u kontrolovaného subjektu nebo v jiném vhodném místě. Kontrolovaný subjekt je povinnen zajistit kromě jiného i vhodné místo pro provedení kontroly, ale zda to musí nutně být v místě bydliště nebo ve vzdálené provozovně , není nikde přesně definováno, spíše se hochům z kontrolního nechce cestovat a pokud budou chtít vyrazit na výlet pak mají samozřejmě právo kdykoliv do provozovny vstoupit a ....
Osobně bych stál na pozici, že jsem literu zákona splnil nabídkou prostor ve své provozovně a jinde prostě tyto možnosti nemám a basta fidli ( plus okořenit tuto argumentaci odkazy na příslušná znění zákona).Hodně úspěchů.
-hochům z kontrolního se nejspíš nechce cestovat - a co když prostě nemůžou? nejsou finance, nepovolí jim to kvůli stravnému, časovým důvodům atd atd....ve státní správě to není o tom, zda chtějí či ne:-(
-já bych to bral s dovolením z druhé strany - vhodné místo k provádění daňové kontroly daňového subjektu místně příslušného fú a FŘ A , je v rajonu A, a nikoliv v rajonu dvěstě kilometrů vzdáleného fú a FŘ B.
- jako fú bych se se subjektem asi nedohadoval, co je to vhodné místo (ale vzhledem k tomu, že "k provádění daňové kontroly" - a tu provádí fú takže by asi fú lépe mělo posoudit, co je vhodnější), ale nechal bych ho teda doklady dovézt na úřad.
-pokud je správce "normální" a požádáte ho, že nemáte možnost zajistit prostory (ale když máte bydliště v jejich rajonu, proč je nepustíte kontrolovat tam?) určitě se s vámi domluví, že kontrolu provedou na fú.
Proč by nemohli cestovat? Když jim to stojí za to, tak klidně jezdí tři měšíce 50 km, posedí 5 hodin a jedou zpátky. Kvůli vysokému obratu (tak nám to bylo vysvětleno) k naši firmě jezdila kontrola s Finančního ředitelství a ne z našeho místního FÚ. Nějak mi nepřipadalo, žeby to těm dámám vadilo
štěpán nenapsal jak daleko, "pár" kilometrů se jezdí, ale pokud subjekt má provozovnu třeba 200 km od sídla místně příslušného fú, tak by muselo jít o sakra případ, aby tam denně jezdili:-(
pokud se to subjektu nelíbí, může požádat o delegaci a změnu příslušnosti §5/337
Pokud ma v miste sidla FU jen trvale bydliste - tezko si je asi vezme do bytu :-(
Tezko si asi budu pronajimat nejake prostorypro kontrolu z FU.
Dale pokud je provozovna jinde, tak asi i vsechny doklady jsou jinde - cili prevezt vse do sidla FU taky asi neni zrovna idealni.
>>-hochům z kontrolního se nejspíš nechce cestovat - a
>>co když prostě nemůžou? nejsou finance, nepovolí jim
>>to
>>kvůli stravnému, časovým důvodům atd atd....ve
>>státní
>>správě to není o tom, zda chtějí či ne:-(
>>-já bych to bral s dovolením z druhé strany - vhodné
>>místo k provádění daňové kontroly daňového subjektu
>>místně příslušného fú a FŘ A , je v rajonu A, a
>>nikoliv v
>>rajonu dvěstě kilometrů vzdáleného fú a FŘ B.
>>- jako fú bych se se subjektem asi nedohadoval, co je
>>to vhodné místo (ale vzhledem k tomu, že "k provádění
>>daňové kontroly" - a tu provádí fú takže by asi fú
>>lépe mělo posoudit, co je vhodnější), ale nechal bych
>>ho
>>teda doklady dovézt na úřad.
>>-pokud je správce "normální" a požádáte ho, že nemáte
>>možnost zajistit prostory (ale když máte bydliště v
>>jejich rajonu, proč je nepustíte kontrolovat tam?)
>>určitě se s vámi domluví, že kontrolu provedou na fú.
>
>Pokud ma v miste sidla FU jen trvale bydliste - tezko
>si je asi vezme do bytu :-(
>Tezko si asi budu pronajimat nejake prostorypro
>kontrolu z FU.
- proč? není to sice tak běžné, ale stává se to (když má třeba jen výrobní prostory kde je zima, málo místa, nebezpečno /stavby,.../, nelze je uzavřít aby tam nikdo nechodil a neočumoval...). je povinnost subjektu zajistit vhodné místo a podmínky. kontrolu provádí fú. nevím, jak by rozhodl soud, ale řekl bych, že vhodnost podmínek a místa k provedení určité činnosti nejlépe posoudí ten, kdo tu činnost musí provést.
>
>Dale pokud je provozovna jinde, tak asi i vsechny
>doklady jsou jinde - cili prevezt vse do sidla FU taky asi
>neni zrovna idealni.
- většinou snad fú nepožaduje předložení všech dokladů, když je jich moc. nebo snad ano?
a vždy má možnost sám požádat o delegaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 7. 2006 22:15
jsem zivnostnik a mam provozovnu v jinem kraji nez, ve kterem mam trvale bydliste, byl jsem kontaktovan financnim uradem s tim, ze mam zajistit prostory pro cca 3dny v miste sveho trvaleho bydliste, kde by pracovnici FU mohli vykonat kontrolu, nabidl jsem jim prostory ve sve provozovne, ale to odmitli a tvrdili mi, ze podle zakona jim musim zajistit prostory miste pusobnosti FU....
Muzete mi nekdo potvrdit, jestli to tak opravdu je?
dekuji